Økologisk Råd: Skrot skrotpræmien til gamle brændeovne

Miljøstyrelsens skrotningspræmie på 2000 kroner for at sende forurenende brændeovne på pension er ingen garanti for et bedre miljø.

Det mener civilingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd. Han så hellere en miljøafgift på brændeovne, hvor ejeren betaler efter ovnens alder og antallet af timer, den bruges. Det kan registreres med en temperaturføler i skorstenen.

- Der er ingen garanti for, at skrotningsordningen giver en nettoeffekt for miljøet. Man risikerer bare at give 20.000 personer, der alligevel skulle udskifte deres brændeovn, 2000 kroner i hånden. Så er der gået 40 millioner skattekroner op i røg, uden at miljøet har fået det bedre, siger Kåre Press-Kristensen til Ritzau.

Miljøstyrelsen har afsat omkring 42 millioner kroner til at få de ældste og mest svinende brændeovne ud. Ordningen løber til udgangen af 2016, eller indtil kassen er tom. Ansøgere skal blandt andet skaffe en attest fra skorstensfejeren for at få tilskud.

Men ifølge Det Økologiske Råd burde man bruge pengene på at informere om, at brændefyring er et af de største miljøbetingede helbredsproblemer i Danmark. De skadelige fine partikler fra brændeovne menes at koste 230-290 danskere livet hvert år.

Rådet anbefaler, at alle landets 750.000 ejere af brændeovne får installeret en temperaturføler, som registrerer, hver gang skorstenen har været 60 grader varm i en time.

Så kan man fjernaflæse måleren og graduere en afgift efter brændeovnens alder og antallet af timer, den bruges, foreslår Kåre Press-Kristensen. Det vil gøre det mindre attraktivt at varme op med brænde, påpeger han.

- Brændefyring koster samfundet cirka to milliarder kroner årligt i sundhedsskader. En afgift kan skaffe statskassen to-tre milliarder, siger Kåre Press-Kristensen.

/ritzau/

Dagens Gossip