Økologiske køer er jyske køer

Der er stor sandsynlighed for, at en tår af økologisk mælk er en tår af jysk produceret mælk. Det viser en analyse fra Videncentret for Landbrug, der har kortlagt den geografiske fordeling af de økologiske landbrug i Danmark inden for kvæg, svin, fjerkræ 

Undersøgelsen viser, at de to største økologiske driftsgrene er planteavl og mælkeproduktion, som dækker en næsten lige stor del af det samlede økologiske areal. Den geografiske fordeling er imidlertid helt skæv.

58 procent af de økologiske bedrifter i område »Vestjylland«, der også dækker halvdelen af Sønderjylland, består af malkekvæg, mens størstedelen af økologiske planteavlere er at finde på Sjælland og i Østjylland. På Sjælland producerer kun seks procent af de økologiske landmænd mælk, lyder det fra Videncentret for Landbrug.

»Forklaringen på den uens fordeling knytter sig til de forskelle, der er på jordtyperne i forskellige dele af landet,« siger konsulent Margrethe Askegaard, Videncentret for Landbrug, Økologi.

Hun peger på, at den skæve fordeling af økologiske mælkeproducenter er et problem for de økologiske planteavlere på Fyn og Sjælland, da de dermed har svært ved at skaffe økologisk gødning fra lokalområdet.

»Fordi der er så få både fynske og sjællandske økologiske mælkeproducenter, så har planteproducenterne i de dele af landet svært ved at få fat i nok økologisk husdyrgødning«, lyder det.

Nogle af de kommuner, der har mindst økologisk produktion, er ifølge analysen Lolland og Guldborgsund.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip