Økonom: Amerikansk nedtrapning er godt nyt

Skrevet af admin

18/12/2013

Dagens topnyheder

Det er grundlæggende en god nyhed, at den amerikanske centralbank bremser seddelpressen og fremover vil pumpe færre penge ud i obligationsmarkedet.

Det vidner nemlig om, at USA's økonomi er på rette spor, mener Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

- Det er lidt overraskende. Men helt grundlæggende skyldes det noget positivt. De seneste økonomiske nøgletal har været ganske pæne. Den økonomiske vækst er kommet op i gear, og arbejdsmarkedet har været relativt stærkt.

- Det er et signal om, at amerikansk økonomi er på vej ud af krisen. Det er godt for resten af verdensøkonomien, inklusive Danmark, siger Jacob Graven.

Den amerikanske centralbank besluttede onsdag efter sit rentemøde at neddrosle sine månedlige obligationsopkøb til 75 milliarder dollar. Siden efteråret 2012 har centralbanken hver måned købt stats- og boligobligationer for 85 milliarder dollar.

Udfaldet af rentemødet har været ventet med spænding på de finansielle markeder. Og umiddelbart reagerer de positivt, da de store amerikanske aktieindeks stiger.

- Der har været noget tid til at vænne sig til tanken om en nedtrapning, og det har været meget vigtigt for investorerne.

- Men det er også væsentligt, at det er et beskedent beløb, de nedtrapper med. Og de drysser også ekstra sukker på ved at sige, at de holder renten nede i endnu længere tid, end de hidtil har signaleret, siger Jacob Graven.

De store obligationsopkøb fungerer som en hånd under den amerikanske økonomi, der er verdens største.

Da nedtrapningen af opkøbsprogrammet skal tolkes som et sundhedstegn for økonomien, kan det dog også betyde, at renterne på længere sigt vil bevæge sig op, vurderer Jacob Graven:

- Bagsiden ved udmeldingen er, at man må forvente, at renterne kommer til at stige.

Det vil dog formentlig ikke komme til at ske i 2014 og måske heller ikke året efter, understreger han.

/ritzau/