Økonom: Camerons valgsejr kan betyde voldsomme ændringer

Den nye politiske virkelighed i Storbritannien betyder voldsomme økonomiske forandringer, lyder vurderingen fra Ulrik Bie, cheføkonom i Nykredit.

- Det er noget af det mest spændende, vi har set siden starten af 80'erne, hvor Margaret Thatcher lavede sine store reformer, siger han.

Han hæfter sig blandt andet ved premierminister David Camerons udtalelser i valgkampen, hvor han lovede nedskæringer for 12 milliarder pund i uspecificerede velfærdsudgifter de kommende år.

Et hårdt økonomisk hug i velfærdsydelserne, som Cameron kan udføre uden at blinke, fordi de konservative nu har absolut flertal i parlamentet.

Samtidig skal David Cameron forholde sig til skotterne, der stemte det skotske nationalparti ind på 56 ud 59 pladser, og endelig har han lovet at lade briterne stemme om medlemskabet af EU.

- Storbritannien står over for fem meget spændende år. Man står over for en ny statsdannelse og muligheden for at påvirke det europæiske projekt på en helt anden måde, end man har haft de seneste 15-20 år, siger Ulrik Bie.

Særligt afstemningen om EU kan give genlyd herhjemme.

For med Camerons store flertal kan EU ikke længere overhøre hans krav om et langt mindre dikterende EU.

- Tidligere, da han kom og sagde det, trak man på skuldrene, og så stemte man ham ned.

- Det kommer ikke til at ske næste gang på samme måde. For får han ikke et mindre regulerende Bruxelles, et mere liberalt EU, mindre EU-budget og så videre, så er det ikke sikkert, at han så vil anbefale et ja, siger Ulrik Bie.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip