Økonom: Lav euroinflation er ekstremt kritisk

Skrevet af admin

25/02/2016

Mest læste i dag

Inflation har længe været noget, der kunne få det til at løbe koldt ned ad ryggen på økonomer. Men nu er det modsatte tilfældet. Inflationen i Europa er ekstremt lav og forventes ikke at stige.

Det er en farlig udvikling, der kan ende i en ond, økonomisk spiral, der sætter en stopper for væksten, advarer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

- De er super, super kritiske, de inflationsforventninger, vi ser. Man kan leve med lav inflation i en periode, men det er farligt, hvis folk tror, det vil fortsætte, siger Jacob Graven.

Torsdag viste tal fra eurozonen, at inflationen lå på 0,3 procent i januar. Det giver en årlig inflationstakt på 0,2 procent, kilometer under Den Europæiske Centralbanks (ECB) målsætning på omkring 2,0 procent.

- Det er selvfølgelig fint lige nu, at priserne ikke stiger. Når folk så får lidt mere i løn, så kan de købe mere, siger Jacob Graven.

Problemet er, at det ikke bare er inflationen, der er lav, men også forventningerne til den på langt sigt. Ifølge tal fra Reuters er forventningerne til inflationen på 5-10 års sigt de laveste nogensinde.

- Det er et enormt problem, hvis folk ikke forventer inflation eller endda forventer fald i priserne. Så venter forbrugerne med at købe, og virksomhederne venter med at investere.

- Det kan skabe en selvforstærkende, negativ spiral, der kan være enormt kritisk for økonomien. Det kan simpelthen få økonomien til at gå helt i stå, siger Jacob Graven.

Mens de fleste kender farerne ved hyperinflation fra eksempelvis Tyskland efter første verdenskrig, er Japan nyeste eksempel på en deflationsspiral, der økonomisk har stået i stampe siden 1980'erne.

- Derfor er det ekstremt vigtigt, at ECB agerer nu og genopretter tilliden til, at den kan fastholde målsætningen for inflationen på omkring to procent.

- Vi er ikke spiralen endnu, så der er stadig tid, siger Jacob Graven.

Han forventer, at ECB vil hæve renterne endnu mere og sende endnu flere euro ud i markedet for at presse inflationen op.

/ritzau/