Økonom: Markederne reagerer på den russiske bjørn

Både herhjemme og i resten af verden har der mandagen igennem været malet med rødt på aktiemarkederne, efter at Rusland har fortsat sin fremfærd i Ukraine.

Nedturen skyldes, at finansmarkederne tager næste skridt og overvejer, hvad konflikten kan gå hen og udvikle sig til, lyder vurderingen hos Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, til Ritzau.

- Der er i øjeblikket to scenarier, som kan gå hen og få betydning for hele verden og verdensøkonomien, og dem er man så småt begyndt at tage en smule forskud på.

- For det første prøver at man forestille sig, at Ruslands olie- og gasleverancer til Europa, som blandt andet går igennem Ukraine, kan risikere at blive afbrudt, siger Jacob Graven.

Hvis det skulle ske, vil det få ganske stor betydning for olie- og gaspriserne, og det vil betyde en hel del for både private såvel som virksomhederne, vurderer cheføkonomen.

- Den anden mulighed er, at Rusland på den ene side og så Vesten på den anden side kunne begynde at komme i kamp med hinanden.

- Det kan man måske ikke rigtig forestille sig, men i stedet kunne det ende i en større handelskrig, hvor man begynder at sanktionere mod hinanden i den helt store skala, siger Jacob Graven.

De to scenarier er stadig meget usandsynlige, påpeger cheføkonomen, der dog tilkendegiver, at risikoen for, at de kunne ske, i hvert fald er blevet større hen over weekenden.

- Men man kan ikke få øje på nogen, der har interesse i at køre konflikten helt ud, fordi de økonomiske risici for både Rusland og Vesten er så store, siger Jacob Graven.

Selv om aktiemarkederne mandag har været ramt, så mener cheføkonomen fra Sydbank ikke, at den optrappede konflikt mellem Rusland og Ukraine vil være starten på en længerevarende og dybere nedtur på finansmarkederne med storstilet uro.

- Så skal vi i stedet se nogle af risikoscenarierne udfolde sig, understreger Jacob Graven.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip