Økonom: Udflytning af statsjob giver ikke vækst i yderområder

Skrevet af admin

01/10/2015

Mest læste i dag

Regeringens plan om at spendere 400 millioner kroner på at flytte statsligt ansatte rundt i landet for at skabe vækst og fremgang i yderområderne, vil efter alt at dømme ikke kunne kickstarte væksten.

Det siger økonom i Krak Nicolai Kaarsen, der netop har analyseret den effekt, som udflytning af statslige arbejdspladser har på skabelsen af job i den private sektor. Og erfaringerne er nedslående:

- Det tyder ikke på, at der er nogen effekt på den private beskæftigelse ved at flytte statslige arbejdsplader ud, siger han.

- Det er klart, at man selvfølgelig får skabt de arbejdspladser, man isoleret set flytter ud på statens område. Men det er ikke sådan, at det så efterfølgende smitter af på den private sektor og spreder sig som ringe i vandet, sige han.

- Det er baseret på en engelsk undersøgelse, hvor man faktisk flyttede hele 20 procent af de offentlige job ud af London. Og det kom der ikke noget ud af, når man ser på det private jobmarked, påpeger han.

De økonomiske vismænd har tidligere påpeget, at udflytningerne medfører produktionstab og dermed tilbagegang i økonomien.

Og det er Nicolai Kaarsen enig i:

- På den ene side sparer man jo alt andet lige noget på husleje ved at flytte ud af de store byer, men der er omvendt også et produktionstab ved det.

- Man ved, at rigtig mange medarbejdere ikke flytter med ud, og dermed skal man jo i en periode skaffe nye folk og oplære dem. De kan ikke bare træde ind i rutinerne og være effektive fra start, siger han.

/ritzau/