Økonom: Vælgerne stemte på Japans økonomiske kickstarter

Skrevet af admin

14/12/2014

Mest læste i dag

Japans premierminister, Shinzo Abe, tog vælgerne med storm, da japanerne søndag sammensatte et nyt parlament.

Det store rygstød bunder i, at vælgerne har tiltro til Shinzo Abes evner til at kickstarte den japanske økonomi, der for et halvt år siden blev ramt af en økonomisk recession. Det siger Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Carnegie Investment Bank.

- Det er et håb om, at der kommer nogen, der forsøger noget andet, frem for den kurs man har været på i omkring 30 år. Han er det bedste bud på nuværende tidspunkt, og han har igangsat nogle af de rigtige ting.

- Vælgerne kan godt se, at det er nødvendigt at stemme på noget, der ikke umiddelbart er til eget bedste, men er en nødvendighed, fordi den kurs man er på, ikke kan vare ved, siger Henrik Drusebjerg og kalder ham "landets økonomiske kickstarter".

Forude venter store økonomiske reformer.

Ifølge det endelige valgresultat fik Abes Liberaldemokratiske Parti (LDP) og partiets mindre koalitionspartner, Ny Komeito, tilsammen 325 af de 475 mandater i parlamentets underhus.

Sejren er så solid, at de mange mandater i henhold til forfatningen er tilstrækkelig til at overtrumfe beslutninger i parlamentets overhus.

Men "Super Abe" - som han blev døbt efter sin første jordskredssejr i 2012 - siger, at han vil forsøge at vinde offentlig tillid.

I april i år gik Japan uventet i recession, og husstandenes indkomster er faldet i 13 måneder i træk. Japan kæmper med en ældrebyrde, landets gæld og et arbejdsmarked, der er fattigt på kvinder.

Alt det skal Shinzo Abe tage hånd om, nu hvor han er sikret fire år som landets øverste chef.

- På kort sigt skal man skabe gunstige vilkår for virksomheder, lette skatterne og via centralbanken svække møntfoden kraftigt for at sætte det private forbrug i gang. På langt sigt skal man have kvinder ud på arbejdsmarkedet.

- Det er første gang, siden boligboblen braste i 1989, at nogen gør noget for alvor. Han har skiftet ledelsen ud i centralbanken, igangsat en del politiske reformer, men er langt fra færdig, siger Henrik Drusebjerg.

/ritzau/