Økonomer bekymrer sig over slumrende dansk eksport

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Danske virksomheders salg til udlandet står lidt i stampe. I april steg den danske eksport af varer beskedne 0,1 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Set over de seneste tre måneder er eksporten faldet 1,2 procent. Det bekymrer flere iagttagere, at der ikke er mere gang i den vækstmotor, der holder dansk økonomi i gang. Herunder vicedirektør Kent Damsgaard fra Dansk Industri.

- Det er ærgerligt, at virksomhedernes salg til udlandet fortsat har svært ved at komme i omdrejninger, skriver han i en kommentar.

- Eksporten har skuffet over det seneste år og er på et betydeligt lavere niveau end for et år siden. Hvis vi skal have løftet væksten i dansk økonomi, er det afgørende, at vi snart får mere gang i eksporten, siger Kent Damsgaard.

På et år er eksporten gået 3,8 procent tilbage.

Set over de seneste tre måneder er eksporten til EU-landene godt nok steget med 1,6 procent, mens eksporten til resten af verden samlet er gået 5,2 procent tilbage.

- Det er især olie og råstoffer, der har trukket eksporten ned, men også salget af fødevarer og maskiner er faldet over det seneste år, siger Kent Damsgaard.

- Set over de seneste tre måneder er det kun eksporten af maskiner, der er steget. Det er bekymrende, at store dele af eksporten har været i vanskeligheder, det afspejler desværre, at væksten på eksportmarkederne er lav for tiden, tilføjer han.

Også Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, ser dårlige tegn i tallene.

- Kigger vi på eksportkomponenterne, så er faldet målt over de seneste tre måneder blandt andet drevet af faldende eksport af medicinalprodukter, skriver han i en kommentar.

– Det er forholdsvis bekymrende, da netop medicinaleksporten gennem de seneste år har bidraget kraftigt til den ellers beskedne vækst i dansk økonomi.

Ser man på det helt store billede af Danmarks regnskab med udlandet, var der i april et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 6,8 milliarder kroner i sæsonkorrigerede tal.

Det er et fald på 2,3 milliarder kroner i forhold til marts.

Det skyldes primært et fald i overskuddet på indkomst på 3,1 milliarder kroner som følge af udbyttebetalinger. Ifølge Danmarks Statistik er marts og april de typiske måneder for udbyttebetalinger fra Danmark til udlandet.

/ritzau/