Økonomer: Danmark træder et skridt videre ud af krisen

Der er spæde forårstegn i den danske økonomi, der ser ud til at fortsætte sin fremgang de næste par år.

Det vurderer Peter Bojesen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, efter at EU-Kommissionen har præsenteret sin økonomiske vinterprognose, som viser optimistiske indikationer for den hjemlige økonomi.

- Med prognosen ser det ud til, at dansk økonomi er på vej fremad, siger Peter Bojesen Jakobsen og fortsætter:

- EU-Kommissionen fastholder ganske vist deres vækstskøn, men deres vækstskøn er positive, og vi må sige, at hvis det kommer til at holde stik, så kommer vi også til at opleve de højeste vækstrater siden krisen.

I sin prognose venter EU-Kommissionen, at den danske økonomi vil stige set i forhold til væksten i bruttonationalproduktet, således at økonomien i 2014 vil stige med 1,7 procent og 1,8 procent i 2015.

Derudover ses der i prognosen også en markant bedring i den danske forbrugertillid, der dog virker en anelse for optimistisk, lyder det fra Sydbanks makroøkonom.

- Deres prognose lægger op til en mere positiv udvikling i forhold til, hvad vi lige går og regner med, siger han og uddyber:

- De lægger netop vægt på, at den stigende forbrugertillid kommer til at udmønte sig i en kraftigere fremgang i privatforbruget, end vi venter.

Hos Helge J. Pedersen, der er cheføkonom hos Nordea Markets, synes man også, at prognosen kan virke en anelse for optimistisk. Ikke mindst set i lyset af den seneste tids turbulens i de fremvoksende økonomier.

- Disse områder har potentiale til at påvirke den globale fremgang og dermed udviklingen såvel i euroområdet som i Danmark i negativ retning, pointerer Helge J. Pedersen, der dog fortsætter med at fastslå:

- Men at vi er ude af krisen, og at det går fremad i almindelighed, er vi enige med kommissionen om. Det er kun det ventede tempo i fremgangen, som deler vandene.

/ritzau/

Dagens Gossip