Økonomer deler regeringens syn på dansk økonomi

Regeringen spår i den seneste version af Økonomisk Redegørelse en lidt svagere vækst herhjemme, end den forrige regering troede i maj.

Skønnet for 2015 er blevet nedjusteret fra 1,7 til 1,5 procent, og det faldet ifølge et par økonomer godt i tråd med den afmatning, som en række nøgletal for andet kvartal har vist.

- Den lidt mere pessimistiske prognose fra regeringens økonomer skal formentligt ses i lyset af, at de økonomiske nøgletal generelt har skuffet hen over foråret og sommeren efter en ellers stærk start på året.

- Men dramatikken er til at overse, da der fortsat er en forventning om at opsvinget holder sig på sporet, skriver Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

Når han trods alt tror på fortsat vækstfremgang i Danmark, skyldes det økonomisk medvind fra et lavt renteniveau, en svækket krone og de lave oliepriser.

Men netop sidstnævnte udgør også et akut problem i forhold til budgetunderskuddet, som ser ud til at blive større på grund af tilsvarende lave indtægter fra olien i Nordsøen.

I Danske Bank mener Steen Bocian også, at en vækstrate på 1,5 procent i 2015 og en forventning om endnu højere vækst i 2016 er realistisk

- Men selvom der er grund til en vis optimisme, så er det også værd at understrege, at det hele i sidste ende er 100 procent afhængigt af, at den globale økonomi ikke går i stå, skriver han i en analyse.

- Det interessante spørgsmål er derfor reelt ikke, om væksten i dansk økonomi bliver en kvart procent højere eller lavere, end hvad der var ventet i maj.

- Det afgørende spørgsmål er, om vi er på vej ind i reel krise i Asien, som uundgåeligt også vil have meget betydelige effekter på vækstudsigterne herhjemme, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip