Økonomer efterlyser ny 2020-plan

Skrevet af admin

04/01/2015

Dagens topnyheder

Tiden er inde til, at regeringen i løbet af i år giver sin 2020-plan et serviceeftersyn.

Det mener knap halvdelen af de 42 deltagende økonomer i Ritzaus økonomiske panel, der ikke skeler til, at 2015 er et valgår, men som blot har de strengt økonomiske briller på.

Og for dem, der ikke lige har den eksisterende 2020-plan liggende øverst i hukommelsens arkivskabe, så gik den blandt andet ud på at sikre en årlig vækst i BNP på over to procent, en vækst i det offentlige på 0,8 procent og øge beskæftigelsen med 180.000 personer.

Væksten i BNP har siden ligget under den ene procent, og målet for væksten i den offentlige sektor er siden skruet ned til 0,6 procent.

Målene skulle nås gennem en lang række reformer af eksempelvis kontanthjælpen, førtidspensionen, SU'en samt en skattereform, der alle er gennemført efterfølgende.

Til gengæld blev den bebudede trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter ikke til noget, og det bør man nu gøre noget ved, mener cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, der er en del af de 45 procent af panelets eksperter, der ønsker en revision af 2020-planen.

- Trepartsaftalen skulle jo have øget danskernes arbejdstid, men man lykkedes ikke rigtigt med at komme i mål med det. Og jeg synes, det vil være oplagt at se på, om man kan få lavet sådan en aftale, siger Jacob Graven.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, mener også, at tiden nu er inde til at revidere 2020-planen.

Og det begrunder han med, at der nu er behov for at have hånd i hanke med de senere års "pensions-finter", hvor politikerne har valgt at indkassere skatteindtægter fra danskernes pensioner nu i stedet for ude i fremtiden.

- Man har fremskrevet en masse pensionsskatter de senere år. Det er et eksperiment, man er i gang med, og så skal vi måske være sikker på, at vi ikke står med et problem i fremtiden, siger han.

- Alle de penge ville være kommet ind senere, og derfor skal vi være sikre på, at vi ikke står og mangler dem. Indtil videre er politikerne ikke blevet fristet af at bruge løs af dem, men det er jo en latent risiko, at de begynder at gøre det, siger Steen Bocian.

Af de 42 deltagende økonomer i Ritzaus ekspertpanel har de 19 peget på behov for en revision af 2020-planen. 12 mener, at den nuværende godt kan stå til troende, mens 11 har svaret "ved ikke" til spørgsmålet om behov for en ny plan.

/ritzau/