Økonomer: Forbrugerne holder igen trods dankort-rekord

Danskerne slog alle tiders rekord for antallet af dankortbetalinger i 2013, som for første gang oversteg en milliard betalinger.

Der blev også brugt flere penge med dankortet end de seneste par år, men alligevel er flere økonomer enige om, at tallene for årets dankortforbrug ikke vidner om mere gang i privatforbruget.

- Med dagens tal må vi konstatere, at der stadig ikke er skyggen af konkret bevis for noget forbrugsopsving. I årets sidste tre måneder tilsammen er dankortomsætningen steget med 0,9 procent, skriver privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen, i en kommentar.

- Ud fra den normale sammenhæng mellem dankort, prisudvikling og forbrug svarer det til, at privatforbruget slet ikke steg i perioden, skriver han.

- Fuldstændig, som det heller ikke er steget i nogen anden periode af 2013, tilføjer han.

Omsætningen på dankort steg ifølge Nets i 2013 med 2,9 procent i forhold til året før. Det svarer til en stigning på 8,9 milliarder kroner. Antallet af betalinger steg samtidig med 5,8 procent.

Men selvom danskerne var flittigt ude og lufte dankortet, så rokker det altså ikke ved billedet af, at privatforbruget fortsat halter, mener økonomerne.

Julemånedens shoppingture kan være en god strømpil for forbrugernes kampform. Dankortomsætningen i december havnede på det højeste niveau siden starten af 2008, og i alt blev der købt for 31,9 milliarder kroner. Men økonomerne har deres forbehold.

- Selvom dagens tal ved første øjekast kan være det længe ventede tegn på, at forbrugerne endelig har omsat deres optimisme til forbrug, skal man være meget varsom med den konklusion, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank.

- Korrigerer man dagens tal for sæsonudsving og prisudviklingen, så viste december faktisk et fald i dankortomsætningen. Den rekordhøje dankortomsætning er derfor ikke nødvendigvis et tegn på, at privatforbruget for alvor er på vej op i gear, siger han.

Han forventer en beskeden vækst i privatforbruget på omkring en procent i 2014.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip