Økonomer kalder på flere initiativer til økonomisk vækst

Skrevet af admin

26/04/2016

Mest læste i dag

Regeringen har konstant for høje forventninger til den økonomiske vækst.

Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, efter at regeringen for tredje gang sænker vækstskønnet. Olieprisen og langsommere økonomisk vækst i verden betyder, at regeringen skønner en vækst på 1,1 procent i år mod tidligere forventet 1,9 procent.

Næste år ventes vækst på 1,7 procent mod tidligere ventet 2,0 procent.

- Selv om regeringen således har nærmet deres prognose til den økonomiske virkelighed, så må vi desværre konstatere, at regeringen fortsat er overoptimistisk på vækstens vegne – i hvert fald i år, siger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at regeringen konstant har for høje forventningerne til væksten. Det gør nemlig, at behovet for reelle økonomiske reformer bliver undervurderet. Vi har behov for reformer, som stimulerer særligt produktiviteten, men også arbejdsudbuddet.

Hos den liberale tænketank Cepos mener man, at regeringen må til at sørge for, at væksten bliver øget.

- Indtil videre har Lars Løkke Rasmussen (V) kun gennemført reformer, der øger beskæftigelsen med beskedne 1300 personer. Det er alt for lidt. Helle Thorning-Schmidt (S) gennemførte reformer, der øgede beskæftigelsen med cirka 30.000 personer.

- Løkke bør grundlæggende levere en reformpakke, der i effekt på beskæftigelse og BNP kan sammenlignes med dem han skitserede i sin nytårstale i 2011. Her lagde han op til store reformer af efterløn og folkepension, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen i Cepos.

Hos Dansk Industri er man positiv og synes, at Finansministeren lægger op til reformer, der løfter vækst, produktivitet og beskæftigelse.

- Presset fra flere ældre, tilstrømningen af flygtninge og behovet for at opprioritere forskning og uddannelse tydeliggør, at der er behov for nye reformer, der kan øge væksten og dermed råderummet i dansk økonomi, siger vicedirektør Kent Damsgaard.

/ritzau/