Økonomer: Ny vækstpakke vil først virke om mange år

Skrevet af admin

30/12/2013

Dagens topnyheder

Vækstpakker skal normalt sparke gang i økonomien her og nu.

Men sådan kommer det ikke til at gå, hvis de vækstinitiativer, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har bebudet, at regeringen vil præsentere i foråret, alene bygger på Produktivitetskommissionens politikforslag.

Det vurderer en økonomiprofessor og en cheføkonom over for Information.

Bo Sandemann Rasmussen, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, kalder det "usandsynligt", at man vil kunne spore en væksteffekt ved at gennemføre kommissionens forslag inden for de næste to år.

- Der er næppe mange af de ting, Produktivitetskommissionen anbefaler, der kan gennemføres og få en effekt på kort sigt, siger Bo Sandemann Rasmussen.

- Det er ikke noget, de vil kunne bruge i en valgkamp om halvandet år. Det tager længere tid, før det slår igennem, siger han til Information.

Den opfattelse deles af Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian.

- Det vil være meget få af de ting, der kommer fra Produktivitetskommissionen, der kan mærkes inden for et år eller halvandet eller hvor lang tid, der nu er til næste valg, siger han.

Helle Thorning- Schmidt har brugt juledagene på at annoncere, at regeringen forbereder en vækstpakke, der skal lanceres, når Produktivitetskommissionen i foråret har udgivet sin endelige rapport med anbefalinger til, hvordan produktiviteten kan løftes.

- Nu skal vi videre og gøre Danmark endnu mere klar til det opsving, der kommer. Noget af det første, som vi skal i gang med i det nye år, bliver nye vækstinitiativer, sagde statsministeren forleden til Jyllands-Posten

Hun pegede som det eneste konkrete element i vækstpakken på Produktivitetskommissionens anbefalinger.

- Nu skal vi have lov til at læse Produktivitetskommissionens rapport, og så kommer der nye vækstinitiativer på baggrund af det, sagde statsministeren.

/ritzau/