Økonomer: Prisstigningerne kommer op i fart igen i 2014

Rekordlave prisstigninger fik danskernes løn til at strække langt i 2013, men den fest kan være slut i år, vurderer flere økonomer.

I år er der udsigt til, at inflationen når et mere almindeligt leje, skriver Las Olsen, forbrugerøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

- Det betyder så også, at der ikke er udsigt til, at lønningerne vil stige mærkbart mere end priserne, som de har gjort det i 2013. Samtidig er der heller ikke udsigt til skattelettelser i nær samme omfang som sidste år.

- En typisk dansk familie fik reelt 615 kroner mere til sig selv om måneden sidste år, men har kun udsigt til en stigning på 162 kroner om måneden i år, sådan som vi opgør det, skriver han.

Også Dansk Byggeris beregninger viser, at den lave inflation gav danskerne omkring 6000 kroner mere mellem hænderne i 2013.

Inflationen havnede i 2013 på det laveste niveau i 60 år med 0,8 procent, men økonomerne venter, at den årlige stigning i forbrugerpriserne næste år vil lande mellem 1,3 og 1,4 procent.

Mens de rekordlave prisstigninger sørgede for, at danskernes løn rakte længere i 2013, så kan prisstigningerne igen indhente lønstigningerne i 2014.

- Efter vores vurdering nåede inflationen bunden i august 2013, og vi forventer stigende inflation herhjemme, når vi kigger ind i 2014, skriver Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, i en kommentar.

- Inflationen vil dog stadig være forholdsvis lav. Det vil lønstigningerne imidlertid også, og der er derfor bestemt ikke udsigt til nogen større reallønsfremgang i 2014, mener hun.

Hvordan lønningerne udvikler sig afhænger blandt andet af de overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked, som netop er gået i gang.

De nuværende aftaler om løn og arbejdsvilkår for 589.000 privatansatte danskere udløber 1. marts i år, og arbejdsgivere og lønmodtagere skal forhandle sig frem til nye overenskomster i løbet af vinteren og foråret.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip