Økonomer: Så meget skruer USA ned for seddelpressen

Er der så godt gang i kedlerne i amerikansk økonomi, at centralbanken, Fed vil smide lidt mindre kul i maskinrummet?

Det er det store spørgsmål, forud for at Fed-chef Ben Bernanke i aften klokken otte dansk tid afslører, hvad medlemmerne i centralbankens pengepolitiske komité har besluttet i løbet af de seneste to dages rentemøde.

Ifølge en rundspørge, foretaget af Berlingske Business blandt ti makroøkonomer - og strateger, er svaret ja. Otte ud af 10 økonomer vurderer, at Fed skruer ned for opkøbsprogrammet, QE3.

Køber op for 85 milliarder dollar

Og jo, det er vigtigt - ikke bare for amerikanerne, men også for resten af verden - hvor mange milliarder dollar, Fed hver eneste måned poster ud i økonomien.

Der er nemlig bred enighed om, at det nuværende QE3-program er en væsentlig del af forklaringen på, at der er ved at komme gang i amerikansk økonomi igen.

Programmet betyder, at centralbanken hver eneste måned køber obligationer for samlet 85 milliarder dollar om måneden - heraf 45 milliarder i statsobligationer og 40 milliarder i realkreditobligationer.

Det har bidraget til at holde renterne lave og dermed gjort det lettere for både virksomheder og forbrugere at låne penge billigere, hvilket har sparket gang i både forbruget og boligmarkedet.

Men hverken træer eller opkøbsprogrammer vokser ind i himlen. Bernanke har i løbet af det seneste halve års tid signaleret, at han havde planer om at neddrosle det massive opkøbsprogram i takt med, at nøgletal for blandt andet forbrugertilliden, boligpriserne og beskæftigelsen har peget i positiv retning.

Peger på minus 10 milliarder dollar

Selvom der er bred enighed blandt økonomerne om, at Fed vil skrive færre obligationer på indkøbslisten fremover, er økonomerne dog delte på spørgsmålet om, hvor hurtigt neddroslingen kommer til at foregå.

Halvdelen af økonomerne i rundspørgen peger på, at centralbanken i første omgang vil skrue ned for sine opkøb med 5-10 milliarder dollar til 75-80 milliarder dollar om måneden, mens tre peger på, at Fed skruer endnu mere ned.

Hos Jyske Bank forventer Kim Fæster, at Ben Bernanke tager hensyn til de forsigtige investorer, og derfor begynder en stille udfasning af QE3.

»Vi hælder mest til, at de skruer ned med fem milliarder dollar, og det udelukkende på statsobligationer. Vi vurderer, at de er blevet nervøse for effekten af rentestigningen, og derfor vælger at aftrappe lidt mindre end markedet forventer,« skriver han i en kommentar.

Blandt nogle af aktører i markedet er der en frygt for, at aktiekurserne er blevet pumpet kunstigt i vejret pga. opkøbsprogrammet, og at de finansielle markeder ikke kan klare sig uden de støtteben, QE3 udgør.

Derfor har alene spekulationerne om udfasning af opkøbsprogrammet flere gange i løbet af de seneste måneder ført til voldsomme udsving i aktiekurser og obligationsrenter.

Sydbank: Bernanke vil tale i blød tone

Ifølge forventninger indsamlet hos analytikere af nyhedsbureauet Bloomberg er den generelle forventning i markedet, at Fed neddrosler sine opkøb med 10 milliarder dollar.

Sydbanks Jacob Graven er helt på linje med markedskonsensus. Han vurderer dog, at Ben Bernanke samtidig vil gøre, hvad han kan for at tale markedet til ro, så der ikke kommer voldsomme reaktioner på beslutningen.

»Vi forventer, at Fed vil skrue ned med omkring 10 milliarder dollars på onsdag. Samtidig vil Bernanke være blød i tonen ved at slå fast, at yderligere nedtrapning ikke er givet, men vil afhænge af den økonomiske udvikling. Bernanke vil understrege, at den korte rente bliver på 0 i lang tid endnu,« skriver Sydbank-økonomen.

Nykredit og Spar Nord: Bernanke venter

Men både Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie og cheføkonom hos Spar Nord Bank, Jens Nyholm hælder mest til, at Ben Bernanke holder sig i skindet og lader seddelpressen fortsætte i nuværende tempo - i hvert fald indtil oktober, og måske også december.

Det bygger Jens Nyholm på de seneste måneders nøgletal, som ikke har været så overbevisende.

»Efter et par måneder med relativ svag vækst i beskæftigelsen og lav inflation hælder jeg mest til, at Fed vil udskyde beslutningen om »tapering« til et af møderne i enten oktober eller december,« skriver han og fortsætter: »Men det bliver et »close-call.«

Nogenlunde samme argumentation bruger Ulrik Bie, der - udover svage nøgletal - også peger på den usikre finanspolitik i USA som begrundelse for at vente.

»Især i forhold til udgiftslovene, hvor der skal vedtages midlertidige love inden 1. oktober for at undgå en delvis nedlukning af den føderale stat,« skriver han.

Økonomerne har også svaret på, hvem der er deres favorit til posten som ny centralbankschef.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip