Økonomer skyder regeringens SU-tal ned

Et notat fra forhandlingerne viser, at regeringen slet ikke regner med, at flere EU-borgere vil søge mod Danmark for at studere, selv om en ny EU-dom nu gør det muligt for udlændinge at modtage SU i Danmark, hvis de har et deltidsarbejde på 10-12 timer om ugen ved siden af studierne.

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet kalder den antagelse »urealistisk«.

»Selvfølgelig betyder økonomien noget for, hvor man søger hen. Hvis det bliver kendt, at der er de muligheder i Danmark, vil det være meget underligt, hvis ikke der sker en væsentlig øget tilstrømning af studerende fra udlandet,« siger han og henviser til, at en gratis uddannelse på SU og et deltidsarbejde til en høj dansk minimumsløn særligt vil være attraktivt for mange østeuropæere.

Regeringen regner med, at EU-dommen årligt vil koste statskassen 200 millioner kroner, fordi flere udenlandske studerende, der ville have søgt til Danmark uanset de nye regler, nu bliver berettiget til SU. Men tallet kan vokse kraftigt, hvis flere tager hertil. Ifølge notatet vil det koste statskassen 100.000 kr. årligt hver gang en ekstra studerende tager til Danmark for at studere på SU ifølge EU-reglerne. I dag er der cirka 17.500 studerende i Danmark fra EU-landene, hvoraf 3.700 i 2011 modtog SU efter eksisterende regler og praksis. Ifølge notatet vil de resterende knap 13.700 studerende fra EU-landene kunne modtage SU, hvis de påtager sig et deltidsarbejde.

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen mener også, at regeringens regnestykke bliver mere usikkert af, at den heller ikke har undersøgt, hvor mange udenlandske studerende, der har et erhvervsarbejde, men blot regnet med, at de har samme erhvervsfrekvens som danske studerende.

»Det nytter ikke noget at lave politiske aftaler på baggrund af de rene gætterier. Der er nødt til at være lidt fakta på bordet, og det burde være en overkommelig beregning at se, hvor mange der ønsker et erhvervsarbejde i Danmark. Man kan nøjes med at lave en stikprøve, hvor man spørger, hvor mange af dem, der har et erhvervsarbejde,« siger han.

Den nye EU-dom er blevet et væsentligt element i forhandlingerne om regeringens vækstpakke, fordi besparelser på SUen skal finansiere dele af pakken. Efter krav fra Dansk Folkeparti blev forhandlingerne i går midlertidigt flyttet til Finansministeriet, hvor finansminister Bjarne Corydon (S) forsøgte at rede trådende ud. Dansk Folkeparti er forligspartner på SU-området og sammen med Venstre ønsker partiet at lukke eller i hvert fald begrænse EU-hullet i det danske SU-system. Ingen af de to partier tror på regeringens SU-beregninger.

»Nu skal vi have nogle flere beregninger, som giver os et bedre overblik over problemet. Det er ikke nok, når regeringen bare siger, at der ikke vil komme flere studerende til Danmark som følge af den nye dom,« siger venstres SU-ordfører Mads Rørvig (V).

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) maner dog til besindighed med henvisning til allerede eksisterende regler, der gør det muligt for EU-borgere, der i første omgang er kommet til Danmark for at arbejde, at tage sig en uddannelse på SU. Men blot 277 personer har draget nytte af den ordning i 2012.

»Vi mener, at vi har håndteret det her på den sagligt set bedste måde i den nuværende situation, men vi lægger også op til at holde øje med området, så vi kan handle, hvis tingene ændrer sig. Jeg synes ikke, at den dom, vi har fået, giver anledning til, at vi skal lave hele vores SU-system om. Jeg mener, at vi skal indrette SU-systemet, som vi synes, det er formålstjenligt,« siger Morten Østergaard.

Den forklaring får dog ikke økonomerne til at acceptere regeringens beregninger.

Jens Hauch er cheføkonom i den erklærede uafhængige tænketank Kraka, og han finder i lighed med Bo Sandemann Rasmussen beregningerne urealistiske.

»Hvis man laver en ordning, hvor studerende fra østeuropæiske lande relativt nemt kan komme til Danmark, få et deltidsarbejde og så studere på danske SU-vilkår, så må man simpelthen forvente, at der er flere, som vil benytte den mulighed,« siger han.

Partiernes forhandlinger om SUen fortsatte sent i aftes. Ved Berlingskes deadline havde parterne endnu ikke fundet en løsning.

Dagens Gossip