Økonomer: Væksten var for optimistisk

Regeringen har måttet rette ind efter virkeligheden i dansk økonomi, som endnu hænger lidt i bremsen. Derfor er forventningerne for væksten i 2013 blevet nedjusteret fra 0,7 til 0,5 procent, men for at kunne leve op til forventningerne i 2014 med en vækst på 1,6 procent kræves et gearskifte i økonomien med det samme.

Derfor er det langt fra sikkert, at det bliver den sidste i en lang række af nedjusteringer. BNP-væksten skal nemlig op på knap 0,4 procent i hvert kvartal af 2013 for at nå regerings mål for 2014, skriver Nykredit Markets i en kommentar. Til sammenligning lå den kvartalsvise BNP-vækst på -0,2 procent igennem 2012.

»Det kræver med andre ord, at dansk økonomi foretager et gearskifte nu og her, for at regeringen ikke igen bliver nødsaget til at nedjustere deres prognose for dansk økonomi,« siger seniorøkonom i Nykredit Markets Tore Stramer.

Han ser dog ikke noget, der tyder på en sådan situation, da der kun har været svag udvikling i nøgletallene, som regeringens prognose står og falder med.

Nykredit Markets forudser en meget beskeden BNP-vækst i år, som kun lige sniger sig over nul. Dog forventer økonomerne her på linje med regeringen, at væksten i BNP for 2014 vil kunne ramme 1,4-1,6 procent.

»Det kræver dog, at det nuværende sortsyn, der tynge økonomien begynder at lette, således at vi igen kommer til at se en fremgang i såvel privatforbruget og investeringerne,« siger Tore Stramer.

Også i Sydbank forventer økonomerne en lav vækst for 2013 på kun 0,25 procent. Men her mener cheføkonom Jacob Graven, at regeringens prognose er realistisk, og at de offentlige finanser i Danmark ser relativt pæne ud, hvilke vi skal glæde os over.

»Den måske mest positive nyhed i regeringens prognose er udsigten til markant lavere offentlige underskud, end regeringen forventede i december,« siger Jacob Graven.

Han tror, at især omlægningen af kapitalpensioner og udsigt til større indtægter til statskassen fra pensionsafkastskat vil forbedre de offentlige finanser med omkring 23 milliarder kroner både i 2013 og 2014 i forhold til skønnet i december. Og det vil befæste Danmarks position som en af Europas stærkeste økonomier i forhold til den offentlige økonomi.

Ifølge Sydbank tyder alt på, at Danmark i de kommende år endnu vil blive betragtet som en sikker havn på de finansielle markeder, hvilket er med til at holde de danske obligationsrenter lave. Det hjælper til med at holde dansk økonomi over vandoverfladen, men er desværre ikke nok til at få økonomien op i væsentligt højere fart - hvilket der er brug for.

Et andet lyspunkt er ifølge Jyske Bank de stigende boligpriser i starten af 2013. Seniorøkonom Niels Rønholt tvivler dog på, at priserne bare fortsætter støt opad, men hvis det skulle være tilfældet, vil det forbedre perspektiverne for dansk økonomi markant. 

»Optimismen vil stige, og fordi behovet for gældsnedbringelse vil blive mindre. Til gengæld står beskæftigelsen til at falde, og bliver nedgangen rigtig stor, kan det sætte gang i en negativ spiral for økonomien,« siger Niels Rønholt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip