Økonomer: Vækstplan giver højst 15.000 job

»Selvom der er tale om mange initiativer - og mange fornuftige initiativer - så kommer vækstplanen ikke til at ændre radikalt ved de økonomiske udsigter for dansk økonomi. Anden del af vækstplanen kan isoleret set måske give på i størrelsesordnen 5000 - 10.000 arbejdspladser i den private sektor. Men da planen finansieres via lavere udgiftsvækst i den offentlige sektor, så er nettojobeffekten mindre,« siger cheføkonomi i Danske Bank Steen Bocian til avisen.

Han vurderer, at der netto vil blive skabt op til 15.000 job, hvis man slår de to dele af vækstplanen sammen.

Bo Sandemann Rasmussen, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet anslår, at der inden for de næste to til tre år vil blive skabt omkring 10.000 nye stillinger som følge af den samlede vækstplan.

»Vækstplanen holder i bedste fald hånden under beskæftigelsen her de næste år, og så forbereder den erhvervslivet på at hoppe på det europæiske opsving, der forhåbentligt kommer inden for de næste tre fire år. Det er klart, at effekterne ikke bliver nær så store uden det opsving. Så bliver der ikke meget vækst ud af vækstpakken«, siger han.

Bo Sandemann Rasmussen mener, at det især er svært at vurdere, hvor stor en effekt, regeringens afgiftssænkninger vil have de kommende år.

»Boligjobordningen og jobinvesteringerne kender man rimelig godt effekten af. Men det er svært at vurdere, hvor hurtigt og hvor meget grænsehandelspakken vil virke,« siger han til Politiken.

Dagens Gossip