Økonomer vil bryde borgfred om boligskat

Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor ved Københavns Universitet, var overvismand fra 2004 til 2010, mens boligpriserne galoperede først op og dernæst skarpt ned, efter at den økonomiske krise ramte i 2008. Han understreger, at boligskatten skal ændres, hvis dansk økonomi skal gøres mere stabil.

»Man er godt i gang med at gøre systemet mere robust på flere områder, men det, vi mangler, er at få indbygget noget mere stabilitet på ejendomsmarkedet ved at ophæve skattestoppet for ejendomsværdiskat og lade ejendomsbeskatningen følge udviklingen i boligpriserne først og fremmest. Der mangler vi stadig noget,« siger han.

I sidste uge fremhævede Nationalbanken den nuværende boligbeskatning som »farlig« og »uhensigtsmæssig« og talte netop for at omlægge skatten, så den automatisk stabiliserer priserne på boligmarkedet i stedet for at forstærke op- og nedture. Også tidligere overvismand og økonomiprofessor Christen Sørensen mener, at der skal gribes ind på området. For som han siger: »Vi kan ikke længere tro på, at politikerne af sig selv vil føre en ansvarlig finanspolitik. Derfor foreslår jeg, at man bygger automatiske stabilisatorer ind i økonomien.«

Sådan én er en ændret boligskat, hvor man lader ejendomsværdiskatten stige, når boligpriserne stiger mere end de almindelige priser – og omvendt. Dermed vil der ikke udvikle sig voldsomme prisbobler på boliger, sådan som der gjorde op til denne krise.

Flere anerkendte økonomiske professorer bakker altså op om synspunktet. En af dem er Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School og formand for det udvalg, som regeringen har udpeget til at analysere finanskrisens årsager.

»Der er fornuft i forslaget, men det er vigtigt at holde sig for øje, om det skal være en ny skattekilde eller en omlægning af eksisterende skat, som skal skabe finansiel stabilitet. Det sidste vejer tungt for mig. Pointen er ikke nødvendigvis at øge beskatningen af danskerne. Men det, man betaler i skat, skal følge boligpriserne, for det er helt evident, at det vil stabilisere boligpriserne,« siger han.

Christen Sørensen angriber i sin nye bog »Finanskrisen – Kleptokratiets konsekvens« både den daværende VK-regering, Nationalbanken og de økonomiske vismænd for ikke at have grebet ind og strammet op, så Danmark ikke var kørt ind krisen med fuld damp. Også den tidligere overvismand Peter Birch Sørensen klandrer politikerne for manglende vilje til at ændre kurs.

»Vi advarede gentagne gange, blandt andet omkring skattestoppet på boliger. Men vi blev overhørt fra politisk hold,« siger Peter Birch Sørensen.

Og det er stadig svært at råbe politikerne op. Dertil er der for mange stemmer i boligskatter, mener økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet og medlem af den daværende VK-regerings skattekommission.

»Det vil være for hårdt at tage et opgør med boligskatten frem mod et folketingsvalg. Det er lidt ligesom efterlønnen, som ingen turde røre. På et eller andet tidspunkt må der ske en modning, men så langt er vi ikke nået endnu,« siger han.V og regering afviser

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) afviser at røre ved skatten på nuværende tidspunkt.

»Regeringen har med skattereformen besluttet at fastholde ejendomsværdiskatten og skatteværdien af rentefradraget på det nuværende niveau frem til 2020, og der er ingen planer om at ændre modellen på nuværende tidspunkt. Vores prioritering er, at der skal være ro på området i de kommende år, hvor dansk økonomi og danskerne skal komme sig efter krisen,« lyder det i en skriftlig kommentar.

Venstre er en del af aftalen om skattereformen, og det er næstformand Kristian Jensen, som han siger, »rigtigt glad for, for vi har i Venstre ingen planer om at ændre skattepolitikken på det område«.

Regeringens støtteparti Enhedslisten er med på et opgør med skattestoppet på boligområdet.

»Vi støtter, at man lader ejendomsværdi­skatten følge prisudviklingen, men det er bekymrende, hvis det kan betyde, at almindelige mennesker ikke har råd til at blive boende i deres bolig. Vi så helst, at det blev sådan, at man beskatter realiseringen af værdi­stigningen, enten når man optager lån i sin friværdi eller skifter bolig med gevinst,« siger finansordfører Frank Aaen (Ø).

Bo Sandemann Rasmussen understreger da også, at det endnu er for tidligt at indføre en sådan boligskat, selv om han er fortaler for at gøre det på længere sigt.

»Vi skal hen på den anden side af en normalisering af boligmarkedet, og herefter kræver det en lang indfasningsperiode, så det ikke virker så hårdt på den enkeltes økonomi, særligt for boligejere med større lån, end deres bolig er værd. Det vigtigste er, at ingen boligejere må gå fra hus og hjem alene af den grund,« siger han.

Dagens Gossip