Økonomiprofessor: Det ligner en meget stram finanslov

Skrevet af admin

24/08/2015

Dagens topnyheder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Venstre-regeringen kan se frem til skrappe finanslovforhandlinger, som i sidste ende vil munde ud i en stram finanslov.

Det vurderer økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet efter mandagens offentliggørelse af regeringens kasseeftersyn og Økonomisk Redegørelse, som indskrænker det økonomiske råderum med tre milliarder kroner næste år.

Der bliver ikke plads til skattelettelser, er Bo Sandemann Rasmussens vurdering. Og når det gælder det ømtålelige spørgsmål om væksten i det offentlige forbrug, så tipper han på, at det kan ende med en stigning på 0,3 procent.

Her går Venstre ind for nulvækst - eller udgiftsstop - blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, vil have en vækst på 0,8 procent, mens Socialdemokraterne, det største parti, ønsker en vækst på 0,6 procent.

- Der er udsigt til en noget stram finanslov, som nok også bliver lidt strammere, end man havde regnet med for et halvt års tid siden.

- Vi lander formentlig tættere på nul end 0,8 procent i det offentlige forbrug. Nu er det i hvert fald meget svært at få tilfredsstillet DF's ønske om 0,8 procent.

- Mit gæt er, at man, især for at give DF noget, kunne ende med at sige en stigning på 0,3 procent eller noget i den størrelse, siger Bo Sandemann Rasmussen og tilføjer:

- Endnu mindre sandsynligt er det med skattelettelser, fordi nu er der færre penge til det, end man havde regnet med.

- Jeg tror ikke, at der i den kommende finanslov er råd til skattelettelser. Der er for stor kamp om pengene i øjeblikket.

Hvis der ikke kommer skattelettelser, vil det uden tvivl skuffe to af de tre partier, som danner Venstre-regeringens parlamentariske grundlag, De Konservative og Liberal Alliance. Begge partier ønsker fortsat skattelettelser, er meldingen fortsat.

/ritzau/