Økonomisk kriminelle kan straffes hårdere

»For mig er kampen mod økonomisk kriminalitet en mærkesag. Det er simpelthen ikke i orden, at kriminelle i toppen af samfundet kan snyde og bedrage og slippe af sted med det. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at det nu bliver lettere at komme efter skruppelløse erhvervsfolk og hårdkogte organiserede kriminelle, der spiller hasard med danskernes penge,« siger justitsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Blandt andet vil politiet, hvis forslaget bliver vedtaget, kunne lave hemmelige ransagninger, hvis der er mistanke om alvorlig økonomisk kriminalitet.

Det glæder Bødskov, som slår fast, at den organiserede økonomiske kriminalitet er udbredt i blandt andet rocker- og bandemiljøet. Men juraprofessor Eva Smith har tidligere over for Berlingske kaldt politiets udvidede mulighed for at bruge hemmelige ransagninger for »et skråplan«.

»Hemmelige ransagninger er et voldsomt middel. Borgerne i et demokratisk samfund må kunne stole på, at politiet ikke bryder hemmeligt ind i ens hjem, gennemsøger tingene og går igen uden at efterlade spor,« siger Eva Smith og tilføjer:

»Det er en metode, som bringer tankerne hen på samfund, som vi normalt ikke sammenligner os med.«

Hun peger på, at ransagningerne i hemmelighed har været forbeholdt terrorsager og andre af de allermest alvorlige forbrydelser.

Dagens Gossip