Økonomisk opsving betyder flere ledige stillinger

Skrevet af admin

08/12/2015

Dagens topnyheder

Det spirende økonomiske opsving og den konstant stigende beskæftigelse betyder, at der lige nu er flere ledige stillinger i private erhverv, end tilfældet har været de seneste fem år.

Danmarks Statistik har siden 2010 opgjort antallet af ledige stillinger hvert kvartal, og i tredje kvartal var der tale om 1200 stillinger flere end kvartalet før, når man korrigerer for sæson.

I alt var der 26.000 ledige job, og det svarer til 1,6 procent af de besatte stillinger. Det skyldes ikke mindst, at dansk økonomi viser opadgående tendens, mener Steen Bocian, Danske Banks cheføkonom.

- Det skal ses i lyset af, at den økonomiske bedring allerede på nuværende tidspunkt har sendt ledigheden ned på et niveau, hvor det inden for mange brancher kan være svært for virksomhederne at finde de medarbejdere, som de har behov for, skriver han i en kommentar.

Der er da også forskel på, hvilke brancher der har flest tilbud til jobsøgende.

I industrien udgør de ledige stillinger kun 1,1 procent, mens de inden for information og kommunikation udgør 2,5 procent.

Også på regionalt plan er der spændvidde i tallene. Mens man i Region Hovedstaden har 1,9 procent ledige stillinger, er tallet i Region Nordjylland 1,0 procent.

Ifølge Steen Bocian er tallene et tegn på, at manglen på kvalificeret arbejdskraft breder sig, og at det understreger nødvendigheden af de finanspolitiske opstramninger, som regeringen har planlagt i 2016.

- Vi kan næppe forvente, at ledigheden over de kommende år kan falde meget mere end 10-20.000 personer, uden at der begynder at komme flaskehalse på arbejdsmarkedet bredt set, siger han.

/ritzau/