Økonomiske argumenter og følelser dominerer britisk debat

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

Der har været dødt løb i meningsmålingerne den seneste tid, og det er umuligt at spå om, hvorvidt briterne efter torsdagens folkeafstemning vil blive det første land, der forlader EU.

- Man kan trygt sige, at der er en spændt atmosfære i dag, siger Hans-Christian Andersen, der er pensioneret lektor fra Northumbria University og har boet i Storbritannien siden 1979.

- Det står så lige, at det er virkelig svært at forudsige, hvad resultatet bliver. Det er en underlig situation.

Hovedparten af økonomer er enige om, at det bliver dyrt, hvis landet vender EU ryggen. Bevægelsen "Britain Stronger in Europe", der blandt andet støttes af premierminister David Cameron, argumenterer for, at medlemskab skaber job, vækst og velfærd.

Kampagnen, der ønsker et farvel til EU, har blandt andet trykt plakater med budskabet om, at EU-medlemskabet vil medføre en folkestrøm af indvandrere. Indvandring, afgivelse af suverænitet og en stærkere britisk identitet bliver brugt som argumenter.

- Der er to vidt forskellige debatter, der kører. Det gør det svært at overskue, hvad valget handler om, for det er kommet til at handle om to forskellige ting, siger Hans-Christian Andersen.

På trods af en intens valgkamp er omkring hver tiende stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes. Premierminister David Cameron forsøgte onsdag på sit sidste vælgermøde endnu en gang at overbevise briterne om, at økonomien vil lide, hvis landet forlader EU.

- Sæt jeres børns fremtid først, sagde han ifølge AFP.

Men de økonomiske argumenter vinder ikke meget genklang hos briter, der ønsker at forlade EU, vurderer Hans-Christian Andersen.

- Leave-siden tager udgangspunkt i følelserne og det nære. De siger, at det drejer sig om briternes evne til at klare sig selv, hvilket de ved, de kan, siger han.

- De har besluttet at indrømme, at der er en risiko ved at træde ud: "Men vi skal nok klare det", siger de, fortæller den pensionerede lektor.

Valgstederne er åbne fra klokken otte til 23 dansk tid. Stemmerne ventes at være talt op fredag morgen.

/ritzau/