Økovin er fyldt med tilsætningsstoffer

Der vil ofte være både sulfitter og svovldioxid i, da det er tilladt at tilsætte ret store mængder ifølge EUs grønne økologimærke. Det skriver Søndagsavisen.

»Mange forbrugere tror, at der ikke er tilsætningsstoffer i økologisk vin. Og vi så også gerne, at økologiske varer var helt rene, men man er nået frem til et kompromis i EU, der tillader en vis mængde,« siger fagpolitisk chef i Økologisk Landsforening, Sybille Kyed, til Søndagsavisen.

Der opstår helt naturligt sulfitter, når vin gærer, men EU har tilladt producenterne at tilsætte langt mere end det naturlige indhold. Det skyldes, at det er svært at få vinen til at holde sig uden tilsætningsstoffernes konserverende virkning. En konventionel rødvin må eksempelvis indeholde 160 milligram sulfitter per liter, mens en økologisk rødvin må indeholde 100 milligram ifølge EUs grænseværdier.

I de søde dessertvine er der kun 20 milligram til forskel på, hvor mange tilsætningsstoffer, de må indeholde. Derfor skal allergikere og astmatikere være meget opmærksomme på, om der er sulfitter i økovin, da det kan give voldsomme symptomer hos nogle.

»Det kan være store blegrøde plamager på huden, som klør, nældefeber og hævelser i huden,« siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, til Søndagsavisen.

Hvis du vil være helt sikker på at undgå sulfitter, skal du købe en biodynamisk vin, som kan være svær at opstøve i danske supermarkeder.

Det forarger partierne på tværs af det politiske spektrum, at det er tilladt at tilsætte sulfitter i økologisk vin.

»Det er jo falsk varebetegnelse, for når en forbruger køber en økologisk vin, så er det for at slippe for tilsætningsstoffer,« siger forbrugerordfører for Dansk Folkeparti, Mette Dencker (DF), til Søndagsavisen.

Hun vil nu tage det op med partiets europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF). Også Enhedslisten vil se på, om man kan sænke grænseværdierne betydeligt.

BNB

Dagens Gossip