Øland: Britisk EU-exit får konsekvenser for fodbolden

Transfermarkedet for handel med fodboldspillere vil med stor sandsynlighed ændre sig markant med Storbritanniens udtræden af EU.

Det vurderer Spillerforeningens direktør, Mads Øland, som forventer, at de pengestærke Premier League-klubber med det britiske exit vil få nogle ekstra konkurrencefordele i forhold til resten af Europa.

- Storbritanniens EU-exit kan give Premier League en endnu større markedsfordel, lyder indledningen i et Facebook-indlæg fra Mads Øland.

- For selv om det lyder paradoksalt, at et EU-exit vil give markedsfordele, er det nu engang sådan, det meget vel kan ende for Premier League.

Både i forbindelse med tv-aftaler og kommercielle rettigheder kan de rige engelske klubber opnå yderligere fordele, men det er især på transfermarkedet, Mads Øland forudser udfordringer.

- Fodboldmarkedet er i udpræget grad et internationalt marked og arbejdsmarked for spillerne. Og Fifas transferregler er i høj grad baseret på EU-ret.

- Men nu melder det største marked sig altså ud. Hvilket kan have enorme konsekvenser både for spillerne og fodboldmarkedet som sådan, skriver han.

Det betyder eksempelvis, at rammerne for unge spilleres eventuelle klubskifter til Storbritannien, der lige nu er fastsat af Fifas transferregler og Bosman-dommen, kan blive ændret.

- Det er en mulighed, der med EU-exit meget vel risikerer at blive justeret. Og det giver de britiske og især engelske klubber en kæmpe fordel, skriver Øland.

Med andre ord får de britiske fodboldligaer mulighed for frit at fastlægge rammerne for transferregler, tv-aftaler og kommercielle aftaler, og det bekymrer direktøren for Spillerforeningen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Richard Scudamore (Premier Leagues administrerende direktør, red.) finder den absolut mest fordelagtige løsning for verdens suverænt mest succesfulde liga. Det plejer han og klubberne i England at gøre ganske fremragende, lyder det fra Mads Øland.

Hvordan Premier League vælger at forvalte muligheden for at skabe store konkurrencefordele, kan kun tiden vise, men Mads Øland har en klar opfordring til sine kolleger i EU-landene.

- Det er derfor vigtigere end nogensinde før at restrukturere transfermarkedet, hvis vi skal beskytte spillerne og fodboldspillet, som brexit vil få en betydning for.

/ritzau/

Dagens Gossip