Øresundbron sparer på strømmen

På Øresundsbron startede man i 2009 et projekt, der går ud på at kortlægge præcis hvor energiforbruget er størst på forbindelsen, og hvor det kan sænkes. Eftersom belysning i tunnelen bruger mest energi, var det også her man startede indsatsen.

- Vi begyndte med kun at have hvert sjette lysrør i tunnelen tændt om natten, i stedet for dem alle, og det har givet en stor besparelse. I november 2012 gik vi skridtet videre og slukkede hver anden lampe, selv om dagen, fortæller Bengt Hergart, anlægsdirektør ved Øresundsbron.

De seneste uger har man også vedtaget tiltag omkring den øvrige belysning. Samtlige lamper langs motorvejen på broen, 360 styk, har fået energibesparende LED-lamper, som halverer energiforbruget uden at sænke lysstyrken.

- De gamle lamper var slidte og skulle udskiftes, så vi valgte en mere miljøvenlig og energibesparende model, siger Bengt Hergart.

Bengt Hergart regner med, at disse tiltag vil føre til en sænkning af energiforbruget på op til en gigawatttime i 2013. Det svarer til 53 parcelhuses energiforbrug på et år.

I perioden 2010 til 2012 har projektet medført et fald i forbruget på tre gigawatttimer, svarende til 160 parcelhuses energiforbrug. Ud over reduceret belysning, har en justering af måden man opvarmer servicerum ved tunnelen været den mest effektive ændring.

- Vi er meget tilfredse, men vi stopper ikke her. Miljøet er i høj grad i fokus på Øresundsbron, og vi får hele tiden nye ideer. Nu arbejder vi på at finde miljøvenlige løsninger til den teknik på broen, som står til at skulle skiftes ud, som eksempelvis vejbelysningen.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip