Øst-vest kløften bliver stadigt mindre i Tyskland

Skrevet af admin

29/09/2015

Mest læste i dag

De materielle leveforhold i det østlige og vestlige Tyskland er efter 25 års genforening blevet udlignet på mange måder, men der er fortsat stor forskel på normer og moral mellem de nye og de gamle delstater, viser en rapport fra Tysklands Statistiske Kontor.

Rapporten, der blev offentliggjort få dage før Tyskland lørdag fejrer 25 året for genforeningen, viser, at den forventede gennemsnitlige levealder hos tyske kvinder er på 83 år i hele landet.

Både i øst og vest bruger indbyggerne godt halvdelen af deres indkomst på at dække basale behov som bolig, mad, drikke og tøj. Lønforskellene er i dag langt fra så stor som i 1991.

Også med hensyn til affolkningen i det østlige Tyskland går den stadigt langsommere, men mange unge i de nye delstater i det gamle DDR tager stadig i retning af Vesten, da erhvervslivet i øst stadig halter bagefter.

- Genopretning af erhvervslivet har været langsom, siger det statistiske kontor, Destatis.

De unges vandring betyder, at de østtyske landområder får en ældre og ældre og befolkning, og at infrastrukturen udvikles langsommere i de nye delstater.

Men de største forskelle kommer til udtryk i store kulturforskelle.

I det østlige Tyskland bliver der indgået lige så mange ægteskaber som i Vesten. Men antallet af skilsmisser er lavere i øst end i vest. Der bliver også født langt flere børn uden for ægteskabet i øst.

Østtyske kvinder føder deres børn senere, end det skete i DDR-tiden. I årene fra 1989 til 2013 steg alderen for første fødsel fra 22,9 til 29,5 år, hvormed forskellen på øst og vest blev udlignet på dette område.

- I Vesten er det til dels stadig det klassiske familiebillede, som er dominerende, siger lederen af det statistiske kontor, Roderich Egeler.

Østtyskere engagerer sig mindre i foreninger og i klubber end deres landsmænd i Vesten, viser statistikkerne.

Generelt viser de statistiske rapporter, at forskellene mellem borgere i øst og vest stadig er store, når de ikke er under indflydelse af statslige instanser. Det gælder for eksempel mad- og drikkevaner, og der er langt flere overvægtige østtyskere end vesttyskere.

/ritzau/dpa