Østarbejdere kan afskaffe børnecheck

Nej, lyder det samstemmende fra Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, der åbner muligheden for helt at sløjfe børnechecken for til gengæld at erstatte den med et skattefradrag, så de personer, der modtager danske børnepenge, også rent faktisk bidrager til den danske velfærd via skatten. Det skriver Berlingske.

Omlægningen af børnepengene fra tilskud til fradrag skal være med til at ruste den danske velfærdsmodel mod det stigende pres udefra.

Det er beregninger fra tænketanken Kraka, som viser, at antallet af østeuropæere, der får udbetalt børnepenge i Danmark på få år er fordoblet, der nu får partierne til at råbe vagt i gevær.

»Fordi vi har det mest generøse velfærdssystem blandt alle EU-landene, vil der være en tendens til, at man søger herhen,« siger de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, til Berlingske.

VK-regeringen indførte en optjeningsperiode, der betød, at man som EU-borger skulle have boet og arbejdet i Danmark i mindst to år inden for de seneste ti år for at få fuld ret til danske børnepenge, men den model har EU for nylig underkendt.

Derfor er der behov for, at man på en anden måde kan begrænse østeuropæeres adgang til danske børnepenge.

»Det her er et principielt spørgsmål: Hvor let adgang skal der være til de danske velfærdsydelser?« siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Han vil ikke lægge sig fast på en bestemt model, men kalder et skattefradrag en mulighed.

»Det afgørende for mig er, at man ikke kan få fri adgang til de danske velfærdsydelser efter bare et par dages arbejde. Det er uholdbart, og derfor er vi nødt til at tage nogle forholdsregler,« siger han til Berlingske.

Liberal Alliance foreslår, at man giver forældre fradrag via deres børns uudnyttede personfradrag.

Regeringspartierne er ikke afvisende over for at omlægge modellen.

»Det er bekymrende, når man på fire år ser en fordobling i antallet af østeuropæere, der modtager børnepenge, og det er klart, at hvis den udvikling fortsætter, så bliver det en udfordring for vores samfund,« siger SFs politiske ordfører, Jonas Dahl, der også peger på, at en kommende dom fra EU på SU-området kan øge presset på de danske velfærdsydelser.

Jonas Dahl kalder tanken om at koble børnepengene til skatten »interessant«.

»Men der er også nogle udfordringer ved det, f.eks. vil den enlige mor på SU sandsynligvis ikke kunne udnytte fradraget fuldt ud,« siger han til Berlingske.

Den samme bekymring har Socialdemokraternes ordfører for social dumping, Ane Halsboe-Larsen, der dog også erklærer sig parat til at diskutere problemet.

»At vi diskuterer det her nu skyldes, at den tidligere regering lavede en hovsa-løsning. Vi er nødt til at lave en holdbar løsning, og jeg vil gerne være med til at se på, hvordan vi kan undgå, at folk kommer hertil alene for at få velfærdsydelser,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip