Østergaard: Bacheloren skal kunne bruges til noget

»Jeg synes, at en universitetsbachelor skal kunne bruges til noget, og derfor er det også oplivende, at man i DEAs notat kan se, at det kan den faktisk i vidt omfang. Det giver anledning til overvejelser om, hvorvidt vi i endnu højere grad kan give de studerende den mulighed, at de kan bruge deres bachelor-eksamensbevis som en adgang til arbejdsmarkedet,« siger Morten Østergaard.

Ifølge DEAs undersøgelse, som tager udgangspunkt i nyudklækkede bachelorer fra 2000, var 20 procent fortsat »kun« bachelor i 2010, og cirka 95 procent af disse var på arbejdsmarkedet. Omkring en femtedel havde efter ti år ufaglært arbejde, mens hovedparten, lidt over en tredjedel, havde arbejde, »der forudsætter viden på højeste niveau«.

»Sidstnævnte kunne indikere, at der faktisk findes en del akademisk arbejde, hvor en kandidatuddannelse tilsyneladende ikke er tvingende nødvendig for at bestride et job med højt kompetenceindhold,« konkluderer DEA.

Morten Østergaard er glad for, at undersøgelsen viser, at bachelorer kan udføre akademiske opgaver, men understreger, at det ikke vil komme til at pille ved regeringens målsætning om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en lang videregående uddannelse, altså en kandidatgrad.

»Vi har brug for kandidater. Men derfor skal man stadig sørge for, at uddannelserne er så afrundede som muligt, så man også har kompetencer efter en bachelor, som kan bruges i erhvervslivet. Sådan forholder det sig ikke altid i dag, og vi skal se på, hvordan vi kommer hen til det punkt,« siger Morten Østergaard.

Han tilføjer, at han har sat flere ting i værk for at skabe et mere fleksibelt uddannelsessystem, hvor man kan skifte retning og eventuelt vende tilbage igen.

»Undersøgelsen er vand på min mølle. Vi har netop fået lavet en såkaldt sammenhængsredegørelse, som netop peger på de problemstillinger, vi skal løse, og vi er i forberedelsesfasen med en samlet uddannelseslov for alle videregående uddannelser og vi har forpligtet alle typer af videregående uddannelsesinstitutioner til at øge sammenhængen til resten af uddannelsessystemet,« lyder det fra ministeren.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip