Østergaard: Det kræver mere end ECB-opkøb at skabe job

De pengepolitiske indgreb fra Den Europæiske Centralbank, ECB, kan bidrage til at skabe økonomisk vækst og arbejdspladser i euroområdet, men de kan ikke stå alene. Der skal stadig reformer til.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R). Centralbanken vil opkøbe især europæiske statsobligationer for 60 milliarder euro om måneden med det formål at bekæmpe den meget lave inflation.

- Man skal glæde sig over, at centralbanken passer sit arbejde og forsøge at hjælpe os ud af en lavkonjunktur, som desværre har bidt sig lidt for meget fast.

- Det er klart, at når man ser det virker i USA, finder ECB nye veje til at drive pengepolitik på, siger Morten Østergaard til Ritzau.

ECB's tiltag kan bidrage til yderligere at styrke den positive udvikling og den spirende optimisme i Danmark, som ifølge Østergaard kan tilskrives regeringens initiativer for at skabe vækst og forbedre rammevilkårene for erhvervslivet.

Men de pengepolitiske lempelser kan ikke stå alene, understreg han.

- Vi må bare ikke forfalde til nullernes tornerose-søvn. Det fritager ingen for fortsatte strukturreformer. Vi har gennemført mange reformer, men der er stadig lande i Europa, der må finde de samme politiske veje til det, som vi har gjort, siger Morten Østergaard.

Centralbankens opkøb af statsobligationer indledes i marts og varer ved indtil september 2016, hvor situationen ifølge ECB-chef Mario Draghi vil blive vurderet. Det samlede program bliver derved på 1140 milliarder euro.

Spørgsmål: Er det ikke et udtryk for, at et instrument som rentevåbnet er løbet tør for krudt?

- Det er klart, at renten er på et så lavt niveau, at der er grænser for, hvor langt, den kan sættes ned. Vi er i en meget særlig situation, der gør, at andre metoder må tages i brug. Vi må krydse fingre for at dette forsøg, som ECB har sat i gang, vil virke, siger Morten Østergaard.

Tirsdag i næste uge skal EU-Kommissionens store plan for vækst og arbejdspladser drøftes på økonomiministrenes møde i Bruxelles.

- Det er jo endnu et tiltag, der viser, at alle aktører har næsen i sporet for at gøre noget ved det. Der er ikke noget, de nationale regeringer ønsker mere end vækst og stigende beskæftigelse, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Dagens Gossip