Østergaard: Ingen fikumdik med skatten i EU

Skrevet af admin

07/11/2014

Mest læste i dag

Luxembourgs finansminister, Pierre Gramegna, kan forvente en varm fredag i Bruxelles.

Flere af hans EU-kolleger har forud for dagens økonomi- og finansministermøde udtrykt harme over nye oplysninger om Luxembourgs meget lave skattesatser til udenlandske virksomheder.

Men selv om også den danske regering har meldt sig i koret, holder økonomiminister Morten Østergaard (R) fast i, at EU kun kan forholde sig til, om Luxembourg har givet skattefordele i strid med EU's regler om statsstøtte.

- Det afgørende er, om de fælles spilleregler er overholdt. Om der er tale om ulovlig statsstøtte. Det forventer vi, at kommissionen går på med krum hals for at få afsløret.

- Vi vil ikke have, at vores skatteindtægter havner andre steder, fordi nogen laver fikumdik og smyger sig uden om de regler, vi har lavet, siger Østergaard.

Det ændrer ifølge den danske minister dog næppe på, at det stadig står de enkelte EU-lande frit for at bestemme deres egne skattesatser. Og at selv meget lave skattesatser stadig kan være helt lovlige, så længe de ikke er konkurrenceforvridende.

- Det er jo traditionelt sådan, at landene er meget tilbageholdende med at lægge deres skattepolitik i hænderne på fællesskabet. Det har vi også været i Danmark.

- Der er selvfølgelig områder, hvor det har betydning. Der arbejder vi også inden for selskabsskatten med at se, om vi kan harmonisere i en eller anden grad. Men jeg tror, landene er rigtig tilfredse med, at selve skatteniveauet er deres eget, siger Østergaard.

Den danske minister henviser til, at der i EU i årevis har rumlet en debat om, hvorvidt man skal sætte en mindstegrænse for selskabsskatten.

Landenes selskabsskat spænder på papiret mellem 10 og 35 procent med Danmark nogenlunde midt i med 22 procent. Men komplicerede skatteregler gør, at skatteraten i flere lande i praksis kan være meget lavere.

Og Østergaard tror ikke på, at debatten om en harmonisering rokker sig.

- Jeg kan vist roligt sige, at der er jo i landene solid tradition for, at det går ikke hurtigere, end de fleste kan følge med.

/ritzau/