Østergaard: Ny græsk aftale skal bruges konstruktivt

Skrevet af admin

21/02/2015

Dagens topnyheder

Den hårdtprøvede græske økonomi har fredag aften fået kunstigt åndedræt.

Oven på fredagens fire måneders forlængelse af det nuværende græske låneprogram, luner økonomi- op indenrigsminister Morten Østergaard (R) sig ved en ny aftale.

- Det er positivt, at der nu kommer fremdrift i sagerne. Der kan komme ro på, så vi undgår ustabilitet rundt i Europa. Jeg glæder mig over, at man ikke slår væk fra den vej, der handler om, at vi er nødt til at reformere vores samfund, siger han Ritzau.

Det hører med til aftalen, at den græske regering på mandag på skrift i detaljer skal beskrive de politiske indgreb, den planlægger at gennemføre i den resterende del af låneperioden.

Det skal ske for at give de øvrige 18 eurolande en skriftlig garanti for, at Grækenland vil leve op til sin del af aftalen, hvor lånene bliver udbetalt på betingelse af, at regeringen gennemfører konkrete besparelser og reformer.

At aftalen har en varighed af fire måneder godkender Morten Østergaard.

- Det er selvfølgelig i orden, at den nye græske regering får lejlighed til at sætte til rette, men jeg er også nødt til at sige, at man ikke bare kan løbe fra sit ansvar.

Grækerne skylder i alt 76 milliarder euro i skat, hvoraf regeringen regner med, at højst ni milliarder euro kan inddrives. Ministeren håber, at det græske skattesystem vil blive forbedret i fremtiden.

- Det er kun godt, hvis Grækenland får et bedre skattesystem, og det er glimrende, hvis grækerne vil reformere det.

Morten Østergaard siger derudover, at han glæder sig over, at det er lykkes at finde hinanden igen i det europæiske fællesskab.

- Det er et samlet EU, der nu ruller.

/ritzau/