Østergaard sammenligner børnechek med tamilsag

Skrevet af admin

27/02/2014

Dagens topnyheder

På Christiansborg fortsætter slagsmålet om EU-borgeres adgang til en dansk børnecheck. På et samråd i Skatteudvalget siger Venstres Ellen Trane Nørby torsdag, at regeringen har svigtet ved ikke at tage sagen op med EU-Kommissionen.

I stedet for at kæmpe for VK-regeringens optjeningsprincip, der kræver, at man har arbejdet i Danmark igennem længere tid, før man får ret til børnecheck, har regeringen "lagt sig fladt ned", siger hun:

- Vi er dybt bekymrede over, at en total passiv regering ikke forsøger at sikre vores velfærdssamfund ved at opretholde en sammenhæng mellem rettigheder og pligter, siger Ellen Trane Nørby.

Hun var onsdag til møde med skatteminister Morten Østergaard (R), som har svært ved at finde et flertal for det lovforslag, regeringen mandag fremsatte på området.

Lovforslaget skal bringe de danske regler i overensstemmelse med EU-retten, men både de borgerlige partier og Enhedslisten vendte onsdag tommelfingeren nedad.

Ifølge Morten Østergaard har regeringen dog ikke andet valg. Jurister og embedsmænd i fem ministerier har ifølge ministeren lavet en "glasklar" vurdering af EU-retten, og derfor må regeringen rette ind:

- Ellers ville vi bevidst krænke EU-borgeres rettigheder, og det vil være ulovligt.

- Det har man gjort tidligere, og det er ikke kommet godt tilbage. Der var vist en sag i starten af 1990'erne, siger Morten Østergaard med henvisning til Tamil-sagen, der i 1993 væltede Poul Schlüters (K) regering.

I den sag bad daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) sine embedsmænd om at ignorere tamilske flygtninges retskrav på familiesammenføring.

For at imødekomme EU-Kommissionen har regeringen konkret ændret optjeningsprincippet, så EU-borgere ikke behøver at optjene retten til børnecheck gennem arbejde i Danmark. Det kan også ske gennem arbejde i andre EU-lande - fx EU-borgerens hjemland.

Dermed bliver det markant lettere for EU-borgere at få dansk børnecheck, som kan sendes hjem til børnene i hjemlandet.

Regeringen skønner, at det vil koste statskassen 15 millioner kroner årligt. Morten Østergaard mener, at det er et beskedent beløb set i sammenligning med de omkring 14 milliarder kroner, som staten årligt udbetaler i børnecheck til danske forældre.

/ritzau/