Østergaard tror på løsning på »SU-bombe«

Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti kalder dommen, der ifølge regeringens beregninger vil koste 200 millioner kroner ekstra i SU-udgifter, en potentiel bombe under SU-systemet. Samtidig frygter partierne, at dommen vil få udenlandske studerende til at strømme til Danmark.

Usikkerheden om, hvordan dommen skal håndteres, fik i dag Dansk Folkeparti til at stikke en kæp i hjulet i vækstforhandlingerne. Partiet vil ikke gå med til besparelser på SUen, der skal være med til at finansiere en vækstpakke, hvis ikke der er klarhed over, hvad man skal gøre for at håndtere dommen.

Uddannelsesminister Morten Østergaard er dog ikke bekymret.

»Jeg er sikker på, at vi nok skal finde en løsning, hvor vi håndterer den her udfordring,« siger han efter forhandlingerne i Finansministeriet.

»Jeg anerkender et behov for at følge udviklingen nøje, men jeg synes ikke, at den dom, vi har fået nu, også når vi skeler til, at de har fulgt den praksis i Sverige allerede, giver anledning til, at vi skal lægge hele vores SU-system om,« siger han.

Dansk Folkeparti har blandt andet foreslået, at man kunne lave en form for optjeningsprincip, der gør det sværere for udenlandske studerende at modtage SU. Men det er ikke en gangbar løsning, mener Morten Østergaard.

»De regler, man i givet fald skal lave på det her område, skal omfatte alle, og man kan ikke på den måde lave specifikke optjeningsprincipper i forhold til udenlandske SU-ansøgere,« siger han.

Forhandlingerne om en reform af SUen foregår normalt i Uddannelsesministeriet, men ifølge Dansk Folkeparti giver det mere tyngde, når forhandlingerne hives over i Finansministeriet.

»Jeg har erfaring for, at ting får et andet pres på sig, når det kommer i Finansministeriet,« siger formand, Kristian Thulesen Dahl (DF).

Morten Østergaard har ikke noget imod at dukke op.

»Jeg er altid fornøjet, når jeg skal i Finansministeriet til forhandlinger,« siger han.

»Jeg synes ikke, jeg skulle stå skoleret. Jeg synes, der er en reel bekymring og en drøftelse, og de her forhandlinger hænger sammen på forskellig vis,« siger han.

Regeringen ønsker at spare to milliarder på SUen. Pengene skal være med til at finansiere vækstpakken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip