Østeuropa trækker Carlsberg-overskud ned

Skrevet af admin

18/02/2015

Dagens topnyheder

Krisen i Rusland kostede Carlsberg omsætning og overskud i 2014. Det kan ses i bryggerikoncernens regnskab for 2014, som blev offentliggjort onsdag.

Mens der var fremgang at spore i Vesteuropa og Asien, tegnede Østeuropa sig for en nedgang, både hvad angår volumen, omsætning og nettoresultatet.

Salget i Østeuropa faldt fra 42,4 til 37,8 millioner hektoliter, og det kostede 3,6 millioner i tabt omsætning.

Ruslands økonomi lider hårdt under sanktionerne fra EU, som samtidig har fået rublens værdi til at falde en del.

Det er dårligt nyt for bryggeriet Baltika, som Carlsberg overtog i 2008, og som altså har sværere ved at få afsat øl til russerne.

For Carlsberg-koncernen som hele var omsætningen næsten den samme. Den lød sidste år på 64,5 milliarder kroner mod 64,4 milliarder i 2013.

Overskuddet før skat faldt fra 9,7 milliarder kroner til 9,2 milliarder. Det er lige i underkanten af, hvad en række aktieanalytikerne forventede i et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Hvad angår forventningerne til i år siger afgående koncernchef Jørgen Buhl Rasmussen:

- I 2015 fortsætter vi med at støtte og investere i vores brands og markeder for at udnytte de langsigtede muligheder i vores regioner.

- Men som modsvar til den nuværende situation har vi lavet en ny driftsplan, som blandt andet omfatter ændringer i vores forretningsmodel med det mål at opnå yderligere effektivitetsforbedringer hurtigere, siger han i en pressemeddelelse.

Carlsberg forventer en vækst i driftsresultatet i 2015 på mellem fire og ni procent.

/ritzau/