Østeuropæere strømmer til Danmark

Alene i 2012 ankom der 10.000 nye arbejdstagere til Danmark fra Østeuropa. Nye tal for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at næsten 56.000 østarbejdere arbejder i Danmark, selv om arbejdsløsheden blandt faglærte og ufaglærte arbejdstagere er stor.

Langt de fleste af østarbejderne er ansat direkte i danske virksomheder, men godt 6.500 arbejder for udenlandske entreprenører inden for f.eks. byggeri, som udfører arbejde i Danmark i kortere eller længere tid.

Med 25.000 udgør polakkerne den største enkeltgruppe. Næststørste og tredjestørste grupper er tyskere og svenskere, som dog rejser hjem i en lind strøm, og på fjerde- og femtepladserne ligger rumænere og litauere, der hver udgør ca. 10.000 personer. Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har beregnet, at den østeuropæiske arbejdskraft svarer til 32.000 fuldtidsjob. Hertil kommer så østarbejdere ansat hos udenlandske firmaer.

Lektor og centerleder på Sociologi på Københavns Universitet Søren Kaj Andersen afleverer i næste måned en ny undersøgelse blandt næsten 900 danske virksomheder, som beskæftiger østarbejdere. Undersøgelsen er bestilt af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at få belyst, hvorfor danske virksomheder ansætter østarbejdere, når der nu er mange arbejdsløse at tage af.

Ifølge de foreløbige konklusioner er der to årsager:

»Der er to motiver for, at arbejdsgiverne finder østeuropæerne interessante. Det ene er deres arbejdsvillighed. Arbejdsgiverne oplever østeuropæerne som engagerede, mødestabile medarbejdere med et beskedent fravær. Det handler om uformelle kvalifikationer, dvs. de helt fundamentale ting som engagement og villighed,« siger Søren Kaj Andersen til Berlingske.

Det andet motiv er at spare på lønomkostningerne. Gennemsnitligt ligger lønningerne dog på den pæne side af overenskomsterne, men der er østeuropæerne, som får lønninger under overenskomstniveau,« siger Søren Kaj Andersen.

Lars Andersen, som er direktør for AE, mener, at abejdsgiverne har fået smag for udenlandsk arbejdskraft samtidig med, at østarbejderne har fået smag for at arbejde i Danmark, og arbejdsmarkedet for østarbejdere er blevet sat mere i system. Han advarer dog om, at der er et stort gråt område, hvor reglerne mere eller mindre omgås:

»Selv om der er overenskomst på papiret, så er der eksempler på, at ansatte fra Østeuropa arbejder flere timer eller ikke får deres feriepenge eller pension,« siger han. Adm. direktør Jørn Neergaard Larsen fra DA har denne vurdering:

»Det er helt uacceptabelt, at der er almindelige job, som ikke kan besættes med danske medarbejdere. Var det ikke for de mange tusinde, som er rejst til Danmark fra udlandet for at arbejde, så var der endnu flere virksomheder, der for længst havde opgivet at producere i Danmark. Derfor er indvandringen af arbejdskraft fra blandt andet vores nabolande et stort plus for dansk økonomi.«

»For alt for mange danskere kan det ikke betale sig at arbejde. Det problem er desværre ikke løst med det nye kontanthjælps-indgreb, og det betyder, at virksomhederne også i fremtiden er dybt afhængige af at kunne rekruttere udenlandske medborgere,« lyder det fra DA.

Fagforeningen 3F er lodret uenig med DA-direktøren:

»Arbejdsgiverne har fyret danskerne og erstattet dem med udlændinge for at få presset lønningerne og arbejdsvilkårene helt i bund. Nu siger de så bagefter, at danskerne ikke gider de her job. Det er jo rystende,« siger Arne Grevsen, som er formand for 3Fs grønne gruppe.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip