Østeuropæere tager til genmæle over for Storbritannien

Den britiske regerings skrappe tone i debatten om velfærdsturisme i Europa og briternes krav om en grundlæggende ændring af EU's regler for den fri bevægelighed får nu et lige så skrapt svar fra fire lande i Øst- og Centraleuropa.

- Tilgængelige data viser, at indvandrere fra Øst- og Centraleuropa til Storbritannien har været til enorm gavn for den britiske økonomi.

- De er yngre og økonomisk mere aktive end den gennemsnitlige britiske arbejder. Og deres bidrag til den britiske nationalindkomst overstiger også langt de sociale velfærdsydelser, de modtager, skriver fire udenrigsministre i et fælles brev.

Ministrene fra den såkaldte Visegrad-gruppe - Polen, Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet (kendt som V4, red.) - tager dermed direkte til genmæle over for den britiske premierminister, David Cameron, og hans bredside for nylig i avisen Financial Times.

Cameron skrev i et debatindlæg blandt andet, at "det er gået galt" med den fri bevægelighed, og at man siden 2004 har oplevet den største folkevandring i Europa siden Anden Verdenskrig.

2004 var året, hvor de fire underskrivere og seks andre lande blev optaget i EU ved den såkaldte "big bang" udvidelse.

Den britiske premierminister varslede i sit debatindlæg snarlige britiske lovstramninger.

Samtidig luftede han et ønske om fremover at kunne forsinke nye medlemslandes fulde adgang til fri bevægelighed - for eksempel indtil landene er blevet mere velhavende.

- Vi er nødt til at indse, at den fri bevægelighed har udløst en enorm folkevandring, der bunder i stor ulighed i indkomstniveauet, skrev Cameron.

De fire øst- og centraleuropæiske udenrigsministre gør i deres brev opmærksom på, at EU's indre marked består af fire elementer, som alle er lige vigtige: fri bevægelighed for varer, kapital, serviceydelser og personer.

Ministrene medgiver, at "generøse nationale velfærdssystemer kan blive og er blevet misbrugt af nogle". Men de mener også, at den slags misbrug først og fremmest skal tackles med hjælp af EU's eksisterende regler.

- V4-landene er stadig indstillet på at løse presserende problemer, der præsenterer sig over alt i EU. Og ikke kun dem, der knytter sig til indvandring: arbejdsløshed, misbrug af velfærdsstaten, skatteunddragelse og problemer for den offentlige orden og sikkerhed.

- Men vi kan kun gøre det i fællesskab og med udgangspunkt i solide data og analyser, skriver de.

/ritzau/

Dagens Gossip