Østeuropæere venter med kontanthjælp i Danmark

Skrevet af admin

14/03/2014

Mest læste i dag

Det er de færreste østeuropæere, der kommer til Danmark med det formål at hæve dansk kontanthjælp, vurderer eksperter over for Information på baggrund af et notat fra Beskæftigelsesministeriet.

Notatet viser, at 91 procent af de østeuropæere, der fik kontanthjælp i 2012, havde været i Danmark i mere end ét år, før de gjorde brug af velfærdsydelsen.

Beskæftigelsesministeriet tager dog ifølge Information forbehold for dele af det omfangsrige notat, da ikke alt talmaterialet har været til endelig validering i ministeriet.

- Men det tyder på, at der går relativt lang tid, inden østeuropæerne gør brug af de undersøgte sociale ydelser, siger Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor hos Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

Og det viser, at østeuropæerne har en vis tilknytning til Danmark, før de får kontanthjælp, siger hun.

Notatet viser også, at 37 procent af de østeuropæere, der fik kontanthjælp i samme år, havde været i Danmark i mere end fem år, før de fik udbetalt ydelsen.

Tirsdag fremlagde regeringen flere tiltag til, hvordan der skal føres "skarpere" kontrol med EU-borgere, der modtager danske velfærdsydelser.

Torben M. Andersen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, har også set tallene. De tyder på, at østeuropæerne kommer til Danmark for at arbejde, og at de lykkedes med det, mener han:

- Umiddelbart passer det også godt sammen med tidligere undersøgelser af diskussionen om velfærdsmagneter, som ikke støtter, at folk kommer hertil på grund af vores velfærdsordninger, siger han til Information.

I notatet har ministeriet sammenholdt den dato, hvor den enkelte østeuropæer har fået udstedt et CPR-nummer med datoen for, hvornår de har fået udbetalt kontanthjælp. Tallene siger derfor ikke noget direkte om, hvor meget østeuropæerne har arbejdet i Danmark.

Udgifterne til kontanthjælp, der går til østeuropæere, er vokset fra 59 millioner kroner i 2008 til 193 millioner i 2012, viser et notat fra Beskæftigelsesministeriet.

I samme periode er de samlede udgifter til alle modtagere af kontanthjælp vokset fra knap 12 milliarder til næsten 17,5 milliarder kroner om året.

/ritzau/