Østjyde får bøde for at køre flygtninge til færgen

Skrevet af admin

15/01/2016

Dagens topnyheder

En østjydes ønske om at hjælpe en flygtningefamilie gennem landet har fredag resulteret i en dom for overtrædelse af udlændingeloven og en bøde på 5000 kroner.

Dommen er afsagt ved Retten i Randers efter et kort retsmøde, hvor manden erkendte, at han 8. september sidste år gav fem afghanske flygtninge et lift fra den nordtyske by Flensborg til færgelejet i Grenaa.

- Hen på eftermiddagen kommer jeg hjem og kan se på tv-skærmen, at der vandrer flygtninge og migranter op og ned ad motorvejen. Særligt at se de mange børn berører mig, forklarede manden om sit motiv.

Netop det medmenneskelige motiv burde ifølge forsvarsadvokat Peter Zacher resultere i straffrihed, men så langt ville dommeren ikke gå.

- Der kan ikke blive tale om strafbortfald - heller ikke selv om der er tale om en altruistisk handling, lød det fra dommer Tine Rud.

Sagen mod den 41-årige mand er den første retssag oven på den stribe af sager, som politiet rejste mod danske bilister, der gav flygtninge et lift omkring 7.-9. september sidste år.

Netop derfor har afgørelsen fra Randers været ventet med stor spænding, fordi den ventes at få betydning for de mange andre borgere, der valgte at trodse lovgivningen med et ønske om at hjælpe.

Under sin procedure i retten erkendte anklager Tine Friis, at omstændighederne med den pludselige strøm af flygtninge var helt speciel.

- Hans motiv synes alene at være båret af medmenneskelige synspunkter. Men i bestræbelserne på at hjælpe er han kommet ind over grænserne for, hvad der er lovligt, sagde anklageren.

Af den grund ønskede hun heller ikke at se den tiltalte idømt fængsel, selv om det faktisk er praksis i sådanne sager.

Fra hende lød kravet på en bøde på 15.000 kroner ud fra den betragtning, at det bør koste 5000 kroner for hver voksen flygtning, som man hjælper gennem landet.

Sådan ville retten dog ikke opgøre straffen.

- Din hensigt har været at hjælpe en børnefamilie - det har ikke været at bunke så mange flygtninge som muligt. Derfor forholder jeg mig ikke til antallet af personer, sagde dommer Tine Rud henvendt til manden.

Den dømte valgte at modtage dommen, mens anklagemyndigheden inden for 14 dage skal beslutte, om man ønsker at få landsrettens syn på sagen.

/ritzau/