Østjyllands Politi har fået kritik for brug af agent

Skrevet af admin

28/10/2014

Dagens topnyheder

Østjyllands Politi er den eneste danske politikreds, som i de seneste fem år har forsøgt at bruge civile agenter til at afsløre alvorlig kriminalitet.

Et par sager er løbet ud i sandet, og i ét tilfælde gik politiet over stregen.

Det arrangement, de østjyske betjente havde planer om, blev af Rigsadvokaten vurderet til at være i strid med reglerne.

Kritikken fremgår af den seneste redegørelse fra Rigsadvokaten om brugen af civile agenter fra 2008 til 2013.

Civile agenter er personer, som i meget begrænset omfang deltager i kriminalitet, sådan at politiet kan afsløre og skaffe bevis mod en mistænkt. Som oftest er civile agenter selv en del af det kriminelle miljø.

Efterforskningen i den kritiserede sag drejede sig om salg af "en stor mængde narkotika til et andet land."

Planen var, at en mand - som civil agent - skulle modtage en pakke narko og på sin båd sejle den til et sted, som den mistænkte ville udpege. På åbent hav skulle politifolk udskifte narkoen med et ufarligt stof.

Forløbet blev dog aldrig gennemført. Den civile mand blev vurderet til at være upålidelig, fremgår det.

Selv om en dommer forinden havde givet anklagemyndigheden i Østjyllands Politi tilladelse, er Rigsadvokaten uenig.

- Vi har efterfølgende sagt, at anklagemyndigheden ikke burde have bedt om rettens tilladelse i det tilfælde. Sagen lå i grænseområdet, og den var på mange punkter speciel, siger statsadvokat Jens Røn fra Rigsadvokatens kontor.

I Østjyllands Politi siger advokaturchef Poul Gade:

- Vi havde den holdning, at vi var på sikker grund, når dommeren havde sagt god for det. Men vi kan sagtens forstå Rigsadvokatens indskærpelse og efterlever den naturligvis, siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor mon Østjyllands Politi som den eneste politikreds har gjort forsøget de seneste fem år, siger han:

- Jeg ved ikke noget om, hvorfor mine kolleger ikke benytter denne regel - men reglerne er indviklede og vanskelige at arbejde med, og generelt er politiet tilbageholdende med at bruge civile som agenter, fordi det i sagens natur er vanskeligt at kontrollere deres gøren og laden.

Det var i 2003, at politiet fik muligheden i forbindelse med en rockerpakke.

Så vidt vides har en civil agents indsats kun i ét tilfælde ført til en straffesag. Det var en colombiansk mands optræden sidste år. Dommen i sagen om 200 kilo kokain afsiges onsdag.

/ritzau/