Østrig spærrer bankkonti for 18 ukrainere

Østrig har spærret 18 bankkonti, som tilhører ukrainere mistænkt for brud på menneskerettighederne og korruption.

Det oplyser det østrigske udenrigsministerium fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der er ikke opgivet navne på de 18 personer, hvis midler nu er indefrosset i alpelandet.

Østrig har indtil videre haft held til at modsætte sig europæiske krav om større gennemsigtighed i banksektoren, og landet betragtes af de ukrainske oligarker som et sikkert sted at deponere midler, der ikke skal overvåges af tredjemand.

Ifølge indenrigsministeriet er indefrysningen sket som en indledende sikkerhedsforanstaltning fra østrigsk side, indtil EU indfører de sanktioner, som EU-landenes udenrigsministre i sidste uge nåede politisk enighed om.

EU-sanktionerne skal efter planen omfatte et indrejseforbud samt indefrysning af midler tilhørende et mindre antal ukrainere, der "står bag menneskerettighedskrænkelser, vold og overdreven magtanvendelse".

Selvom der ikke er sat navne på, har det ikke været planen fra EU's side, at den afsatte præsident Viktor Janukovitj skal med på listen.

EU-ministrene lagde umiddelbart op til, at selve listen over, hvem der skulle omfattes, kunne ligge klar hurtigt, så sanktionerne kunne træde i kraft i løbet af ganske få dage. Men det er endnu ikke sket.

Siden udenrigsministrenes hastemøde torsdag i sidste uge har begivenhederne i Ukraine taget fart i en grad, så EU-landene foreløbig har besluttet ikke at skynde sig med sanktionerne.

Ifølge diplomatiske kilder er EU "klar til at trykke på knappen".

Men man vil ifølge Ritzaus oplysninger også gerne vente og høre, hvad den nye regering siger. Også fordi det vurderes at være bedre end sanktioner, hvis de pågældende kan blive retsforfulgt i Ukraine i stedet for at blive ramt af EU-sanktioner.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip