Østrig vil holde afghanere væk med annoncekampagne

Skrevet af admin

01/03/2016

Mest læste i dag

Den østrigske regering vil med en annoncekampagne forsøge at overbevise mulige migranter i Afghanistan om, at de ikke skal sætte kursen mod alpelandet i Europa.

For Østrig opererer med midlertidigt asyl, der deporteres stadig flere migranter, og reglerne for familiesammenføring er strammet op.

I annoncerne får afghanerne at vide, at Østrig ikke giver asyl af økonomiske årsager.

Annoncerne bringes på busser i Afghanistans hovedstad, Kabul, på Facebook og i tv-kampagner.

Her får afghanere ifølge Reuters at vide, at de ikke skal vente en varm velkomst i Østrig, der på migrantruten op igennem Europa er sidste land inden Tyskland.

Indenrigsministeriet i Østrig siger, at det betaler for at få hængt store plakater op i Afghanistans fem største byer, ligesom der kommer annoncer i flere end 1000 aviser og hjemmesider.

Østrig har været og er en af de store destinationer for migranter og flygtninge fra Nordafrika, fra Mellemøsten og andre lande, herunder Afghanistan.

Men Østrig er på det seneste blevet kritiseret af EU-Kommissionen og menneskerettighedsorganisationer, fordi regeringen i den østrigske hovedstad, Wien, har sat en grænse for, hvor mange mennesker der kan få asyl i landet.

- Regeringen har en overgrænse på 37.000 asylansøgere i år. For at nå ned på dette tal, er det nødvendigt at reducere antallet af flygtninge til landet, siger indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner.

- Det er kun et spørgsmål om at være retfærdig og fortælle folk i deres hjemlande om de strenge regler for asyl i Østrig, tilføjer ministeren om annoncerne.

Østrig har 8,5 millioner indbyggere og fik i fjor 90.000 asylansøgninger. Omkring 25 procent af dem kom fra afghanere.

Østrig har tidligere brugt annoncer for at fortælle potentielle migranter og flygtninge, at de vil få det svært, hvis de kommer til Østrig. Det skete i fjor i Kosovo i de lokale medier.

Andre lande har også brugt annoncer for at fortælle om asylregler. Det gælder blandt andre Australien og også Danmark.

/ritzau/Reuters