Østtysk betjent - som annoncerede Murens fald - er død

Nyheden om Berlinmurens fald kom ikke som en historisk erklæring, men som en sidebemærkning. Det var nærmest tilfældigt, at det overhovedet kom frem på en ellers kedelig pressekonference ud på aftenen 9. november 1989.

Det blev den østtyske partifunktionær Günter Schabowski, som ytrede de famlende, men senere så berømte ord, som annoncerede Murens fald.

I en alder af 86 døde den tidligere embedsmand søndag i den nu genforenede hovedstad, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Hans død sker kun få dage før 26. årsdagen for åbningen af grænserne mellem Øst- og Vesttyskland.

Efter flere måneders massivt folkepres mod styret i 1989 og midt i en voksende udvandring til Vesten via Ungarn, bad politbureauet regeringen om at lempe restriktionerne på rejser uden for Østtyskland.

Klokken var knap 19 om aftnen 9. november, da Schabowski trak et stykke papir frem og oplæste et dekret om, at visa frit ville blive givet til dem, der ønskede at forlade den stalinistiske stat.

- Hvornår gælder det fra, spurgte en italiensk journalist.

Schabowski tøvede og improviserede:

- Så vidt jeg ved, med det samme, omgående, sagde den østtyske embedsmand uforvarende med monoton stemme, mens han febrilsk ledte efter en bekræftelse i papirbunken foran ham.

Og dermed var Murens fald endelig en realitet, men da meddelelsen blev fremsat i tvetydige vendinger, var der tvivl om, hvad den betød.

Nyheden skulle ellers først have været ude næste morgen, og det var meningen, at alle skulle søge om visum hos de relevante østtyske instanser.

Derfor herskede der stor forvirring ved Murens grænseovergange, hvor forbløffede grænsevagter forsøgte at indhente instrukser, men efter klokken 21.30 begyndte først hundreder og derefter tusinder af østtyskere at strømme til Vestberlin.

Efter 28 år var det endelig muligt at krydse grænsen.

Mindre end et år senere, 3. oktober 1990, blev Øst- og Vesttyskland genforenet, hvilket afsluttede fire årtiers kold krig.

Efter genforeningen blev Schabowski og to andre medlemmer af politbureauet fængslet for deres rolle i nedskydningen af folk, som forsøgte at flygte over Muren. Han har accepteret sit "moralske" ansvar og har siden udtrykt angeren.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip