Offentliggjorte Panama-navne giver Skat hjælpende hånd

Skrevet af admin

10/04/2016

Dagens topnyheder

Den britiske avis Sunday Times har søndag offentliggjort tusindvis af navne på personer med forbindelser til advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Firmaet er efter en læk af millioner af dokumenter blevet sat i forbindelse med mulig skattesnyd gennem stråmandsselskaber i Panama.

De 37.000 navne i Sunday Times er en hjælpende hånd til Skat. Opgaven er dog svær at løfte, fortæller direktør for indsats hos Skat Jim Sørensen.

- Vi kan helt klart bruge listen over navne til noget. Men det er ikke let, for der er kun tale om en lang liste med navne, siger han.

- Men vi kigger på materialet og ser, om der er nogle, der kunne minde om skattepligtige danskere. Så vurderer vi det sammen med de oplysninger, vi har i forvejen, og undersøger det nærmere, siger direktøren.

Offentliggørelsen i Sunday Times kommer i kølvandet på, at en stor mængde dokumenter er blevet lækket fra Mossack Fonseca til medier i flere lande, herunder Danmark.

Navnene fra Sunday Times stammer ikke fra de lækkede papirer. Det er avisens "datateam", der har gravet oplysningerne frem på anden måde.

Jim Sørensen understreger, at den største hjælp ville være, hvis medierne delte alle 11,5 millioner lækkede dokumenter fra Mossack Fonseca, så myndighederne kunne få syn for sagen.

- Hvis vi kunne få papirerne og se, hvad folk rent faktisk har foretaget sig, så har vi et langt bedre grundlag for at rejse sager.

- Navne er ikke nok. Vi skal have kædet dem sammen med beløb, der flytter sig eller noget andet, så vi kan dokumentere, at der skulle være betalt skat i Danmark, siger Jim Sørensen.

Det er vigtigt, for sager om skattely er svære at løfte.

- Vi arbejder meget med skattely og har ganske meget erfaring med det. Derfor ved i også, at det er svært. Det er jo os, der i sidste ende skal kunne bevise, at der har været en skattepligtig indtægt, siger direktøren.

Han venter, at Skat vil nå i mål med sager om skattely for et trecifret millionbeløb i år.

- Vi har en formodning om, at der ligger for 100 til 150 milliarder kroner danske formuer ude omkring i verden.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at de ikke har betalt den skat, de skal. Men det betyder, at vi på borgernes vegne interesserer os voldsomt for det, siger Jim Sørensen.

/ritzau/