Offentlighedsloven vedtaget efter hed debat

»Vi strejker nu armene så langt ud, som det overhovedet kan lade sig gøre, for at se, om vi i det mindste inden for rammen af forliget, kunne vælge lidt mere bløde formuleringer og lidt mere åbenhed, end der er lagt op til,« sagde Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA), før samtlige ændringsforslag blev nedstemt af regeringspartierne, de Konservative og Venstre, der også lagde stemmer til selve loven.

»Vi mener, at debatten om offentlighedsloven er en fjer, der er blevet til fem høns,« lød det fra Venstres Jan E. Jørgensen (V), der indledte sin ordførertale med at læse op af H.C. Andersens eventyr »Det er ganske vist«.

»Den første høne er den, at Danmark er blevet til Vatikanet, når loven er vedtaget lige om lidt,« tilføjede han.

Forslaget til den nye offentlighedslov er blevet mødt med kritik fra flere sider. Det er især paragrafferne 24 og 27, der beskyldes for at indskrænke offentlighedens adgang til at få aktindsigt i ministerier - selvom lovforslaget samtidig åbner for mulighederne for at få indsigt i Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

»Offentlighedsloven er en sikkerhed for, at borgere kan følge med i, hvad der foregår inde bag korridorerne, og derfor skal vi give os god tid. Er det ikke hastværk, at vi her - en af de sidste dage inden Folketinget går på sommerferie - skal have det her buzzet igennem?« spurgte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF).

Det afviste Socialdemokraternes Julie Skovsby (S). Hun mener omvendt, at Folketinget kan »være stolt af den grundige behandling«.

»Siden efteråret, hvor vi indgik den brede politiske aftale, har vi haft to forespørgselsdebatter, næsten 200 udvalgsspørgsmål er blevet besvaret, syv samråd har været afholdt plus en høring i landstingssalen. Jeg mener, vi har fundet den rette balance mellem hensynet til mest mulig åbenhed og hensynet til god lovgivning,« sagde Julie Skovsby, inden Folketingssalen - på lovlig vis og med tilladelse - blev mørklagt med to store kraner og sorte bannere af aktivister på Christiansborg Slotsplads. Omkring 85.000 mennesker har sat deres navn på en underskriftsindsamling mod loven.

For at imødekomme kritikken har justitsminister Morten Bødskov (S) besluttet, at loven skal evalueres af Folketingets Ombudsmand efter tre år. Det skal i den forbindelse undersøges, hvordan de to udskældte paragraffer anvendes i praksis, og om det sker i overensstemmelse med lovens intentioner. Herefter vil Justitsministeriet udarbejde en redegørelse til Folketinget, som sættes til debat. Hvis det giver anledning til ændringer, vil regeringen tage initiativ til at drøfte det i forligskredsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip