Offentligt ansatte demonstrerer i 74 danske byer

Skrevet af admin

12/05/2016

Dagens topnyheder

Der er brug for mere tryghed og velfærd. Ikke milliardbesparelser.

Omtrent sådan lyder budskabet, når pædagoger, social- og sundhedsassistenter og andre ansatte i det offentlige torsdag går på gaden med bannere og slagord i 74 byer.

Det skriver Avisen.dk.

Demonstrationerne bliver afholdt sammen med initiativet VelfærdsalliancenDK og er en reaktion på regeringens planer om det såkaldte omprioriteringsbidrag.

- De massive sparerunder, der har været i den offentlige sektor de senere år, har presset de ansatte voldsomt, siger Jan Hoby, talsperson for VelfærdsallianceDK og næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, til Avisen.dk.

- Omprioriteringsbidraget vil være dråben, der får bægeret til at flyde over, for det vil i sidste ende betyde færre hænder til opgaverne og dårligere service til borgerne.

Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen indledte tirsdag forhandlingerne om en ny økonomiaftale. I år er regeringens omprioriteringsbidrag den helt store udfordring.

Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal finde besparelser på én procent årligt. Det svarer til 2,4 milliarder kroner frem til 2019.

Nogle af pengene vil dog blive ført tilbage til kommunekasserne i 2017 - men til områder, som regeringen udvælger.

Borgmester i Helsingør og tidligere konservativ minister Benedikte Kiær (K) er taler ved demonstrationen i Helsingør. Ifølge hende er det "molbo-agtigt", at kommunerne først skal betale for senere måske at få millioner retur.

- Det gør jo, at vi kan stå og sige farvel til nogle medarbejdere, som vi så skal ansætte igen nogle måneder senere, siger Benedikte Kiær til Avisen.dk.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, afviser dog, at omprioriteringsbidraget nødvendigvis vil føre til fyringer og dårligere service.

Han forstår bekymringen hos de offentligt ansatte, men skyder skylden på den måde, som kommunalpolitikerne har udtalt sig om aftalen.

- Her er det min påstand, at det slet ikke behøver være kernevelfærden, der står i første række, siger Jacob Jensen til Avisen.dk.

Kommunalpolitikerne bør i stedet undersøge, om der kan spares på kultur- og fritidsområdet og i administrationen, mener han. Desuden kunne kommunerne sende flere opgaver i udbud for at effektivisere.

/ritzau/