Offentligt ansatte får ikke fuld erstatning ved vold

Offentligt ansatte, som udsættes for vold, kan næsten aldrig få fuld erstatning. Som reglerne er i dag er det nemlig ikke muligt for kommunerne at tegne forsikringer, som dækker, hvis de ansatte udsættes for vold i forbindelse med arbejdet.

Men det er et hul i lovgivningen, mener FOA, Socialpædagogerne og FTF, som torsdag holder høring på Christiansborg. FOAs formand, Dennis Kristensen, peger på, at det er urimeligt, at kommunernes biler, som man godt kan forsikre, er bedre stillet end de ansatte.

»Medarbejdere, der bliver udsat for vold på deres arbejde, skal naturligvis have fuld erstatning. Men der er et helt særligt problem for de offentligt ansatte, som har været udsat for uforudsigelig vold fra for eksempel en dement, en stærkt udadreagerende elev eller en psykisk syg. I dag kan man ikke kan være sikker på at få erstatning, da der ikke er noget krav om, at kommunerne skal have ansvarsforsikret de borgere, man tager sig af,« siger Dennis Christensen.

Som loven er i dag, er de ansatte nødt til at anmelde den psykisk syge eller demente, som har været voldelig, og dermed involvere politi og retsvæsen. Men det er langt fra optimalt, mener Dennis Christensen:

»For at få en erstatning i dag, skal volden ofte anmeldes, hvilket betyder, at der bliver startet en straffesag. Men det skaber en situation, hvor borgere, som vi arbejder med, pludselig også har os som sagsøgere i forhold til en erstatning. Det har konsekvenser for relationen, for det at arbejde med mennesker handler jo netop om relationer, og som systemet er i dag kan det være med til at ødelægge den indsats, der i øvrigt gøres for den demente, den psykisk syge eller udadreagerende elev,« siger Dennis Kristensen.

Han håber, at høringen på Christiansborg kan hjælpe til få ændret de nuværende regler, hvor kommunerne ikke må tegne forsikringer. I høringen på Christiansborg torsdag deltager i panelet udover FOA og Socialpædagogerne også Dansk Sygeplejerråd og Danske Regioner, samt folketingspolitikerne Peter Skaarup (DF), Pernille Skipper (Ø), Tom Behnke (K) og Trine Bramsen (S).

Dagens Gossip