Officerer bakker Irak-chef op

Chefen for den danske bataljon i Irak i 2004; John Dalby, indrømmer i dagens Politiken, at de danske soldater rådede over videokameraer.

Bataljonschefen vidste dog ikke, at de blev brugt under den omstridte operation "Green Desert", hvor flere fanger angiveligt blev slået og sparket uden, danske soldater greb ind.

Selvom Dalby var øverstkommanderende i Irak, kan han godt have været uvidende om kameraerne. Det mener formand for Hovedorganisationen af Officerer Bent Fabricius.

- Han burde måske have vidst det - det har han også selv udtalt. Men man ved ikke nødvendig alt, når man sidder i spidsen for stor og kompliceret organisation, som man har dernede. Så for mig er det vigtigste, at Dalby har udtalt, at han ikke kender til de video-sekvenser, siger Bent Fabricius til Newspaq.

Officersformanden undrer sig heller ikke over, at Forsvarsministeriet i ugevis har været klar over, at der eksisterede en video, hvor danske soldater overværede overgreb mod civile irakiske fanger uden at gribe ind.

Den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard kontaktede 2. oktober ministeriet med sin viden om voldsvideoen. Alligevel hørte han ingenting, før Ekstra Bladet i går kunne afsløre videoen og hans viden.

- Naturligvis bør man som borger have en kvittering for det, man leverer ind til departementet i en konkret sag. Men hvad ministeriet vil bruge oplysningen til, det behøver de ikke fortælle hverken mig eller den pågældende borger, som indgiver oplysningerne siger Bent Fabricius.

Den omstridte video blev vist på et pressemøde i går, hvor sagsanlægget fra 11 irakere mod Forsvarsministeriet på grund af soldaternes påståede passivitet blev fremlagt.

 

Dagens Gossip